Какво да направим при слънчево изгаряне и топлинен удар?

1139
Какво да направим при слънчево изгаряне и топлинен удар?
Снимка: iStock/Guliver

Слънчевото изгаряне и топлинният удар са две често срещани заболявания, които могат да се появят през горещите летни месеци или в тропически климат. Въпреки че превенцията винаги е най-добрият подход, понякога се налага да се справяме с неприятните последици от прекомерното излагане на слънце. В такива случаи е важно да знаете как да си помогнете при слънчево изгаряне и топлинен удар. Ето някои съвети за облекчаване на тези състояния и за бързо възстановяване.

Когато става въпрос за слънчево изгаряне, първата стъпка е да се махнете от слънцето и да намерите хладно, сенчесто място. Прилагането на студен компрес или вземането на хладка вана може да помогне за успокояване на изгорялата кожа. Изключително важно е да избягвате по-нататъшно излагане на слънце, докато слънчевото изгаряне не заздравее напълно. Хидратацията е от ключово значение през този период, затова пийте много вода, за да предотвратите дехидратацията и да подпомогнете оздравителния процес.

Как да се предпазим от топлинен удар и какви са симптомите му

Болкоуспокояващи средства без рецепта като ибупрофен могат да помогнат за намаляване на възпалението и облекчаване на дискомфорта, свързан със слънчевото изгаряне. Нанасянето на гел от алое вера или овлажняващ лосион с високо съдържание на вода също може да облекчи и да поддържа кожата хидратирана. Избягвайте да използвате продукти на петролна основа, тъй като те могат да задържат топлина и да влошат състоянието.

Топлинният удар, от друга страна, е тежка медицинска спешност, която изисква незабавна помощ. Ако подозирате топлинен удар, незабавно потърсете медицинска помощ. Докато чакате пристигането на медицинските специалисти, преместете засегнатото лице на сенчесто място и разхлабете всички тесни дрехи. Нанесете хладка вода или използвайте пакети с лед върху врата, подмишниците и областта на слабините на лицето, за да намалите телесната температура. Изключително важно е да проветрявате лицето, за да се увеличи циркулацията на въздуха и да се подпомогне охлаждането.

Колко опасен е топлинният удар и как да го избегнем - съветите на д-р Пенчо Пенчев от БЧК

И в двата случая е важно да се поддържа хидратация. Пийте много вода или течности, богати на електролити, за да възстановите загубените течности и минерали. Избягвайте кофеина и алкохола, тъй като те могат да допринесат за дехидратацията. Ако имате затруднения с пиенето или задържането на течности, незабавно потърсете медицинска помощ.

Превенцията винаги е по-добра от лечението, затова вземете необходимите предпазни мерки, за да избегнете слънчево изгаряне и топлинен удар. Използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем с висок SPF, носете защитно облекло и търсете сянка през най-горещите части на деня. Поддържайте добра хидратация, като пиете често вода, дори и да не чувствате жажда.

Не забравяйте, че слънчевото изгаряне и топлинният удар са сериозни състояния, които изискват внимание. Ако симптомите се влошат или продължат, незабавно потърсете медицинска помощ. Изключително важно е да се грижите за тялото си и да давате приоритет на доброто си настроение, особено в горещините. Като следвате тези съвети, можете да си помогнете да се възстановите от слънчево изгаряне и топлинен удар и да се насладите на летните месеци безопасно и комфортно.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com