Кои симптоми са показателни, ако имате отравяне с гъби?

5903
Кои симптоми са показателни, ако имате отравяне с гъби?
Снимка: iStock/Guliver

Колко време отнема да се появят симптомите при отравяне с гъби?

Първите признаци могат да бъдат забележими след половин час и това ще бъдат прояви на стомашно-чревния тракт. В много редки случаи интоксикацията ще се почувства след 2-3 седмици. Средно отравянето се проявява няколко часа след ядене на отровни или негодни за консумация гъби - зависи от това колко тежи жертвата, на колко години е, какви гъби е ял, как са били приготвени и дали ги е прел с алкохол.

Тъй като различните гъби съдържат различни токсини, симптомите, в допълнение към диария, повръщане и други прояви на стомашно-чревния тракт, могат да бъдат различни. Ще анализираме основните видове отравяне и съответно симптомите.

Бледа гмурка, подобна на мухоморка или зеленикаво-сива русула. Най-опасната съществуваща гъба съдържа едновременно два вида отрови: аманитини и фалоидини. Те увреждат черния дроб и разрушават кръвните клетки. Отровността на бледата мухоморка не намалява от термично обработване, опасна е във всякаква форма, дори варена, дори накисната, дори изсушена. Дори и най-малките частици от тази гъба могат да развалят ядливите гъби, разположени наблизо. Смъртоносната доза е изключително малка, поради което бледата гмурка е лидер в броя на човешките жертви сред всички съществуващи гъби.

Почивка без отравяне: 5 правила за безопасна почивка

Първи признаци на отравяне

Първите признаци на отравяне се появяват след 6-8 часа, но могат да продължат - до 18 часа. Диария, започва повръщане, стомахът боли много, главата се върти и боли. Дехидратацията, слабостта, проблемите с дишането се развиват бързо, функциите на вътрешните органи са нарушени. Кръвта се сгъстява поради дехидратация, започват конвулсии, температурата пада, случаите на кома не са необичайни. Освен всичко друго отровите на бледата мухоморка увреждат стените на червата, като по този начин отварят пътя към тялото и кръвоносната система, по-специално към патогенните бактерии. Смъртността от такова отравяне е много висока - средно около 50%.

Мухоморката е добре позната гъба с червена шапка и бели люспи по нея. Освен това съдържа няколко отрови наведнъж и за разлика от тези на бледата гмурка, тези отрови започват да действат много бързо. Основната им цел е нервната система, но всичко започва класически - с гадене, повръщане, диария. Тялото се опитва да се отърве от отровата, но не така активно, както при бледата гмурка. Зениците на жертвата се свиват, интензивността на секрецията на течности се увеличава, например пот и сълзи, общото състояние е подобно на интоксикация с наркотици - започват халюцинации, делириум, понякога има пристъпи на ужас.

Защо хранителното отравяне е опасно и как да се справим с него

Сморчките и линиите са условно годни за консумация гъби. Те трябва да бъдат накиснати, измити и сварени правилно, след което бульонът се излива, тъй като отровният компонент на тези гъби преминава в него. Ако това не бъде направено, симптомите могат да бъдат както следва: времето на отравяне с гъби е от 6 часа, първо „разработва“ стомашно-чревния тракт - диария и повръщане, всичко това е придружено от силно главоболие, децата могат да започнат делириум . По-сериозните признаци на отравяне включват гърчове, увреждане на черния дроб, бъбреците, далака и разрушаване на червените кръвни клетки. Смъртността е доста висока - до 30%, но силните възрастни обикновено оцеляват, но ако децата ядат смръчкули или линии, последствията могат да бъдат фатални.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com