Кой е най-бързият начин за смъкване на висок хемоглобин?

55877
Кой е най-бързият начин за смъкване на висок хемоглобин?
Снимка: Getty Images/Guliver

Съществуват практически и полезни съвети как да намалите високия хемоглобин, ако се сблъскате с този проблем.

Д-р Алан Ниемеш ни обяснява следното. 

За да намалите нивата на високия гликиран (свързан с кръвната глюкоза) хемоглобин, трябва да следвате следните стъпки.

1. Спазвайте диета

Правилната диета е основният начин да контролирате своя гликиран хемоглобин. По същество диабетът е състояние, водещо до повишена степен на кръвна захар (гликемия). Глюкозата може да дойде от храни, съдържащи повече въглехидрати (захари) в състава си. Друг важен фактор за отчитане в диетата е количеството фибри в храната ви.

Диетичните фибри имат важно значение за организма по няколко причини. Те намаляват скоростта, с която глюкозата навлиза в кръвта ни след абсорбирането й от червата. Храна, богата на фибри, намалява неизбежното завишаване на кръвната захар след храненето.

Увеличете количеството протеини и здравословни мазнини в диетата си. Пример за здравословна мазнина е авокадото: плод, богат на мазнини, който няма да промени степента на кръвната захар и може да помогне за намаляване на холестерола. Предпочитайте да ядете цели плодове (като портокали) вместо плодов сок. Плодът е богат на фибри, които се губят, ако го консумираме под формата на сок. Консултирайте се с диетолог! Само такъв професионалист ще може да планира диета, която е подходяща за вашата ситуация.

Какво е хемоглобин и какво трябва да знаем за него

2. Опитайте се да отслабнете

Наднорменото тегло възниква поради положителен енергиен баланс в организма; тоест, чрез поглъщане на прекомерно много калории – повече, отколкото изразходваме. Нашата мастна тъкан задържа част от тези излишни калории вид вид на мазнини, които се натрупват под формата на триглицериди. Част от тях се „разпръскват“ към други клетки - мускулни, чернодробни и панкреасни. Това променя структурата и функцията им. Те блокират глюкозата, която е в кръвта. Резултатът е нейното повишаване.

3. Практикувайте редовна физическа активност!

Физическите упражнения имат важно значение за понижаване на гликирания хемоглобин. Единственият начин за регулиране степента на кръвната захар (с две думи, за понижаване на гликирания хемоглобин в средносрочен и дългосрочен план) е да се засили калорийният разход на мускулите.

Мускулът след тренировка има намалени нива на гликоген и триглицериди и затова трябва да улови повече енергийни молекули от кръвта. По този начин той позволява на инсулина да играе ролята си за извеждане на захарта от кръвта. Минимумът, за да извлечете тези ползи, е 2 часа и 30 минути умерени физически упражнения на седмица. Което означава, например, 30 минути ходене, 5 пъти седмично. Поставете си това като цел!

4. Контролирайте емоциите си

Ако сме нервни, тревожни или ядосани, например, в нашия организъм се отделят редица вещества, включително специфични молекули и някои хормони, като адреналин и кортизол. Тези вещества служат като „предупредителен сигнал“. В стари времена те са били нужни за повече енергия в битка или бягство от опасна ситуация. Затова те увеличават количеството глюкоза, циркулираща в кръвта ни така, че организмът ни да разполага с тези вещества в изобилие, за да избягаме или да се бием. Затова използвайте техники за успокояване и релаксация, когато е възможно.

Ето от кои храни се повишава рязко хемоглобина

5. Осигурете си добър нощен сън

Сънят е от съществено значение за регулиране на нивата на гликиран хемоглобин и контрол върху диабета или хронични заболявания по принцип. Именно в този момент нашият организъм има способността да възстанови енергията си за следващия ден. Безсънните нощи повишават нивата на кортизол и други вещества, които затрудняват контрола на кръвната захар.

По същество това, което можете да видите от тези стъпки е, че намаляването на гликирания хемоглобин е осъществима задача. В крайна сметка неговото контролиране означава контрол върху диабета като цяло.

Внимание! Статията предлага само информация, а не медицински указания. Винаги търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com