Кой е очаквал, че пестицидите в тези плодове и зеленчуци ще са най-много

22122
Кой е очаквал, че пестицидите в тези плодове и зеленчуци ще са най-много
Снимка: iStock

Отдавна е известно, че плодовете и зеленчуците от магазините не са само здравословни, но имат и химикали, съдържащи се в пестицидите. Лятото е времето, когато ядем много от тях, така че информираният избор е много важен. Кои от тях съдържат най-много химикали и как да изберем тези, които са здравословни за нас?

Казват, че плодовете и зеленчуците имат едно и също здраве. В това има много истина и всъщност 3/4 от препоръчителното дневно количество храна трябва да са зеленчуци, а 1/4 плодове.

В днешно време обаче трябва да се помни, че в магазините се доставят продукти от различни доставчици, които отглеждат зеленчуци и плодове по различни начини.
Някои от тях са просто пълни с химикали и си струва да знаем как да избираме онези продукти, които няма да повлияят негативно върху здравето ни и ще ни осигурят здравословна и балансирана диета.

Разговорно казано, в днешно време почти всички плодове и зеленчуци се „пръскат“, а пестицидите са, според много фермери, необходимост в днешно време.

Как да почистим зеленчуците от НИТРАТИ и пестициди?

Какво представляват пестицидите? С какво се пръскат плодовете и зеленчуците?

Пестицидите са синтетични или естествени вещества, които са предназначени да елиминират вредните или нежелани организми. Използват се главно за опазване на обработваеми растения, т.е. от земеделски производители и овощари, но също и за опазване на гори, водоеми, животни, хора, хранителни продукти и за унищожаване на живи организми, считани за вредни, в животновъдството, жилищните, болнични сгради и складове.

Както виждате, спектърът е доста широк и общото им предназначение е да служат на хората. Пестицидите обаче не са лишени от своите недостатъци. Благодарение на пестицидите реколтата от ядливи растения се е увеличила, а в същото време е намаляла честотата на епидемиите сред селскостопанските животни и птици.

Пестицидите също така предпазват храната по време на транспортиране от полето до магазините и позволяват за по-дългото съхранение на продуктите. За съжаление пестицидите представляват реална заплаха за хората.

Органични зеленчуци и плодове

Най-застрашени са работниците, които пръскат реколтата. Острите отравяния се причиняват най-често от пестициди от групата на органофосфатните инсектициди и органоживачни фунгициди.

Но не само директният контакт с пестициди е заплаха. Пестицидите, натрупани в организма на консуматора, влияят на канцерогенните процеси (могат да ги инициират или засилват), невротоксични са и нарушават хормоналната и ензимната регулация.

Като не обработваме почвата сами, без достъп до собствени източници на плодове и зеленчуци, няма да избегнем контакт с пестициди. Въпреки това, има начини да се сведе до минимум рискът от приемане на по-високи дози за нашето тяло.

Кои зеленчуци имат най-малко пестициди? Те не абсорбират химикалите

Най-пълен с пестициди са ягодите, които са най-популярният плод през пролетта и ранното лято.

Ето защо си струва да се въздържате от закупуване на този плод до появата на родните ни български ягоди и не е задължително да купувате такива, внесени от Гърция или Испания.

Купувайки ягоди в малък зеленинар или от био производители, ние намаляваме риска от усвояване на пестициди заедно с витамините, съдържащи се в ягодата. Най-малко пестициди късържат следните плодове и зеленчуци: авокадо, манго, лук, аспержи, зеле, карфиол, патладжан, грейпфрут, киви, папая, царевица, сладки картофи, грах и ананас

Когато купувате продукти, си струва да обърнете внимание на страната на техния произход, например в случая на гореспоменатите ягоди. Оказва се, че зеленчуците и плодовете от местната зеленина или пазар ще са по-здравословни за нас от закупените в супермаркет, които се внасят от Гърция или Италия например.

Именно тези страни отделят пестициди в своите продукти, изпратени до други страни, за да ги запазят по-добре по време на пътуването. Както можете да видите, това има своите недостатъци, които засягат здравето на потребителите.

Как да почистим плодовете и зеленчуците от пестицидите?

Купете тези продукти от доказан фермер

Ако можем да купуваме плодове и зеленчуци от надежден източник, страхът от прекомерни пестициди в храната ни намалява.

Когато обаче сме принудени да пазаруваме само в големите супермаркети, си струва да помислим за закупуване на някои зеленчуци и плодове, тъй като те са показали по-голяма абсорбция на пестициди в хода на изследването. Тази продуктова група включва:

картофи, спанак, домати, целина, къдраво зеле, нектарини, череши, пипер, грозде, ябълки

Както можете да видите, това са едни от най-популярните продукти, които често намират път към нашата трапеза. 

Как да се отървем от пестицидите в зеленчуците? Домашният метод е тривиален

За да се избегне отравяне с пестициди, има гратисен период за консумация на зеленчуци и плодове, т.е. пръсканите продукти се подлагат за период, който трябва да изтече от прилагането на химичен продукт за растителна защита до момента на прибиране на реколтата или годност за човешка консумация.

Но дори след това време, следи от пестициди могат да останат на повърхността на зеленчуците и плодовете, така че си струва да се отървете от тях преди ядене. За да почистите пестицидите от повърхността на зеленчуците и плодове, не се нуждаете от специализирани течности (въпреки че можете да ги закупите), а имаме нужда само от:

- оцет;
- сода за хляб;
- лимонена киселина

Добавете половин чаша обикновен оцет или 3 супени лъжици лимонена киселина към литър вода. Накиснете плодовете и зеленчуците в този разтвор, като ги оставите в купа за няколко минути.

След това във втория съд пригответе литър вода с 1 супена лъжица сода бикарбонат и накиснете плодовете в нея за втори път. След няколко минути можете да извадите продуктите и да ги изплакнете на течаща чиста вода и да подсушите с хартиена кърпа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com