Косопадът при жените. Ето как да се справим с него

6891
Косопадът при жените. Ето как да се справим с него
Снимка: iStock

За жените, които страдат от косопад, има добра новина: "Това, което започва сякаш от нищото, бързо преминава от само себе си". Разбирай: косата израства отново. "Пълното оплешивяване е по-скоро мъжки проблем", казва дерматологът от Берлин Андреас Финер

В Германия почти всяка трета жена се сблъсква с този проблем. Косопадът при жените обикновено води до изтъняване на косата по темето или отстрани на главата. Това се нарича дифузен косопад. "Той може да се прояви и много рано - още на 30-годишна възраст, но обикновено в някакъв момент спира. Важното е да се открие причината", посочва Финер.

Кога косопадът се превръща в сериозен проблем?

Още: Най-често срещаните признаци, че имате недостиг на витамини

Падането на косата принципно е съвсем нормално: всеки ден жените губят между 60 и 100 косъма, а мъжете - по-малко. От фоликулите израства нова коса. Продължителността на живота ѝ варира между две и седем години в зависимост от човека. През това време косъмът нараства с около един сантиметър на месец.

Развитието и растежът са обусловени генетично. Ако губим значително повече от 100 косъма на ден и за по-дълъг период от време, е препоръчително да се потърси мнението на специалист. Почти всеки дерматологичен кабинет провежда такива консултации, а и немалко клиники в Германия са специализирани в областта на косопада.

Какви са причините за косопада?

Косопадът при жените често се дължи на хормонални нарушения, обяснява експертът Финер. Дотам се стига, ако в яйчниците се произвеждат много мъжки хормони и твърде малко естроген, който стимулира растежа на косата. При по-младите жени намаляването на гъстотата на косата може да бъде причинено и от състояние, наречено Синдром на поликистозните яйчници (PCOS). И в този случай организмът произвежда твърде много тестостерон.

Още: Есенен косопад: как да се борим с него и дали е необходимо

Други възможни причинители са заболявания на щитовидната жлеза, някои лекарства, хронични или автоимунни заболявания. На тях може да се дължи т.нар. кръгов косопад (Алопеция ареата) - когато косата пада под формата на малки кръгове.

Недостигът на хранителни вещества също може да доведе до косопад. В това отношение решаващо значение имат витамините В12 или D, но и микроелементи като цинк и селен. Промяната в начина на хранене и подходящите хранителни добавки могат да помогнат за компенсиране на недостига.

Има ли косопад в семейството?

Ако косопадът има генетичен произход, той се нарича андрогенетична алопеция. "Ако знаете, че косопадът се среща в семейството, е препоръчително да се заемете с ранното му откриване", препоръчва Андреас Финер. Промените, които иначе не се виждат в огледало, могат да бъдат установени от специалист при преглед със специална лупа. Следващата стъпка е назначаването на превантивно лечение с тинктура.

Още: Кога косата пада най-много: През есента или през пролетта?

Най-разпространеното лекарство в момента е миноксидил. Използва се или когато косопадът вече е факт, или като превантивна мярка - при съмнение, че косата може да започне да пада. Лекарството разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението, а това подпомага растежа на нова коса или образуването на нови фоликули. Процесът е бавен, затова се изисква постоянство и много търпение.

Бременността също може да окаже влияние на косата, тъй като по това време се променя хормоналният баланс. След раждането хормоните отново се регулират и косопадът може да се увеличи. Но това не е причина за безпокойство, защото е само временно.

По-сериозните хирургически интервенции на свой ред могат да доведат до косопад както при жените, така и при мъжете. Една операция и свързаният с нея стрес могат да накарат голям брой фоликули да навлязат в т.нар. телогенна фаза. Това е периодът на покой в нормалния цикъл на косата, по време на който косъмът е неактивен и не расте. Както обясняват специалистите, анестезията и лекарствата, приемани по време на операцията, имат временен ефект върху косата. Той обаче настъпва с известно закъснение.

Проблемите съвсем не са само от физически характер

Още: Страдате от есенен косопад – ето какво е вашето спасение

При жените психическото натоварване, базирано на косопада, често е по-голямо от това при мъжете. За дамите загубата на косата звучи фатално. "Това е знак за заболяване, жените се чувстват белязани по някакъв начин. Косата е важно изразно средство - признак за красота и младост."

Освен това жените обичайно имат проблеми да говорят за своя косопад. Темата е табу, с което индустрията спекулира. Рекламите в повечето случаи показват жени, които имат гъсти, здрави и блестящи коси - но само ако използват определени козметични продукти. Финер е на мнението, че от този вид продукти всъщност няма почти никаква полза.

В очакване на чудодейното хапче

Въпреки всички изследвания чудодейно лекарство срещу косопад все още не е открито. Но има известни успехи по отношение на кръговия косопад. Таблетки, които първоначално са били разработени за лечение на ревматоиден артрит, вече са одобрени и за лечение на кръгов косопад. Те обаче не са евтини: лечението излиза около хиляда евро на месец.

Още: Лекар: Този хормон е виновен за косопада

 

Източник: Дойче веле

Лекар: Тези 2 напитки борят косопада и карат косата да расте като луда

Ето до какво води липсата на достатъчно сън

4 навика при къпане, които могат да доведат до загуба на коса и какво да правите вместо това

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com