Лекар: Тези зеленчуци вредят на бъбреците

38528
Лекар: Тези зеленчуци вредят на бъбреците
Снимка: ponce_photography / Pixabay

Въпреки че зеленчуците са източник на много витамини, те не трябва винаги да са част от храненето ни. Хората, страдащи от бъбречни проблеми, трябва да избягват консумацията на кисело зеле или спанак. Преди всичко пропускайте онези храни, които съдържат много сол или оксалати. Те имат много негативен ефект върху функцията на този орган. Кои други зеленчуци са вредни за бъбреците
                    
Има група зеленчуци, които на хората с хронично бъбречно заболяване силно се препоръчва да не консумират. Особено внимавайте за тези с високо съдържание на сол и оксалати. 

Солта увеличава количеството на белтъчините в урината, а това води до много усложнения. Тази съставка увеличава нивата на креатинина и уреята в организма. Това са токсични вещества, които бъбреците не могат да отстранят в излишък. Оксалатите, от друга страна, допринасят за образуването на камъни в бъбреците.

Първият зеленчук, който категорично не се препоръчва за хора с бъбречни заболявания, е червеното цвекло. Разбира се, то е богато на магнезий и калий, наред с други неща, но е вредно за функцията на болните бъбреци. Червеното цвекло съдържа оксалати, които са вредни химични съединения. Хората, страдащи от камъни в бъбреците, са особено податливи на негативните им ефекти. Тези съединения могат допълнително да влошат симптомите на заболяването и да допринесат за образуването на нови камъни в бъбреците.

Топ 10 на най-полезните храни за бъбреците!

Кисело зеле

На хората с бъбречни проблеми се препоръчва да изключат киселото зеле от диетата си. Те съдържат много сол, която не е безразлична към работата на бъбреците. 

Солта задържа вода в организма и тя не може да бъде филтрирана правилно от бъбреците. Тогава бъбреците отстраняват по-малко течности, което от своя страна повишава кръвното налягане. Резултатът може да бъде трайно увреждане на тези органи.

Моркови

Друг зеленчук, който пациентите с нефрологични заболявания трябва да ограничат в консумацията си, са морковите. Въпреки че той съдържа много ценни витамини (включително витамини от група В) и има антиоксидантно действие, в него има значителни количества захар. Излишъкът ѝ вреди на бъбреците и ги кара да работят по-слабо. Високите нива на съставката причиняват увреждане на гломерулите и увеличаване на кръвния поток. Това впоследствие ги натоварва и ги уврежда.

Тези 5 храни са гарант за здрави бъбреци

Спанак

Спанакът е източник на калций, чийто излишък допринася за развитието на камъни в бъбреците. Освен това в този зеленчук има сол, както и естери на оксаловата киселина. Последният компонент е особено опасен за бъбреците. Киселата среда допринася за натрупването и образуването на утайки. Тя от своя страна кристализира и причинява образуването на камъни в бъбреците.

Ревен

Ревенът, консумиран в излишък, е вреден за бъбреците. Отговорна за това е оксаловата киселина, която, както в случая със спанака, допринася за образуването на т.нар. оксалатни кристали. Повишеното ѝ ниво при изследване на урината също може да показва проблеми с уринирането или тихо развиваща се литиаза. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com