Най-добрите хранителни вещества за вашата коса, кожа и нокти

5618
Най-добрите хранителни вещества за вашата коса, кожа и нокти
Снимка: iStock

Когато става дума за вашата визия, знаете ли, че не само продуктите могат да повлияят на това колко сияйна изглеждате? Нека открием най-добрите храни за косата, кожата и ноктите и да научим как можете да се храните дори красиви, отколкото сте.

Ползи от здравословното хранене

Дори и да сте един от малкото късметлии, които могат да се тъпчат с нездравословна храна и да не качат нито килограм – и ние ви завиждаме – здравословното хранене има големи последици за вашата система, както отвътре, така и отвън.

Последните медицински изследвания показват, че въпреки че човек може да изглежда слаб отвън, ако не се храни правилно, около вътрешната тъкан и органи може да се натрупа слой висцерална мазнина и това е сериозно опасно по отношение на здравето.

Може ли витамин В да причини акне?

Освен упражненията, един основен начин да се поддържате красиви отвътре и отвън е да се храните здравословно. Въпреки че не можете да видите какво се случва в тялото ви, освен ако не посетите специализирана клиника, добър показател за хранителните ви нива са косата, ноктите и кожата ви.

Суха или мазна коса, чупливи, набраздени нокти и сухата, сивкава кожа са признаци, че имате нужда от стимулиране на вашата система. Ето някои от най-добрите хранителни вещества и храни за вашата кожа, коса и нокти.

Поддържане на тялото ви красиво – какво да ядете

За да поддържате кожата, косата и ноктите си страхотни, трябва да ядете всички цветове на дъгата и цяла азбука от витамини. Но не се притеснявайте, след като знаете какво да ядете, останалото не е толкова трудно.

Витамин А

Още в началото на азбуката, този витамин подобрява здравето на очите ви, укрепва имунната ви система и като цяло ви поддържа здрави – основната му храна и за косата и кожата. Основната цел на витамин А е да подпомогне тялото ви в процеса на регенерация на клетките. Мастноразтворим витамин, тези, които спазват веганска диета, може да се окажат предизвикателство да си набавят достатъчно от него, тъй като се съдържа предимно в животински продукти, но хората, които не ядат месо, могат да потърсят алтернативни източници – просто ще трябва да ядете малко.

Намира се в: черен дроб, риба (сьомга, риба тон и др.), сирена (козе сирене, чедър и др.), яйца и растителни източници, включително сладки картофи, кайсии, броколи и моркови.

Витамини от В1 до В12

Седемте витамина B си сътрудничат в тялото ви, за да гарантират, че метаболизмът ви остава непокътнат и това оказва значително влияние върху вида на кожата, косата и ноктите ви.

Нека направим бърз преглед на групата:

  • ВИТАМИН B1

Известен още като тиамин, този витамин помага на тялото в неговия метаболитен процес и поддържа ключови телесни функции.

Намира се в: Плодове, пълнозърнести храни, зърнени храни, черен дроб и яйца.

  • ВИТАМИН B2

Този витамин е поддръжник на нервната система, известен с научното си наименование рибофлавин; витамин B помага за метаболизма на протеините, подпомага растежа и поддържа кожата и очите ви здрави.

Намира се в: яйца, мляко, ориз и зърнени храни.

  • ВИТАМИН B3

Номер 3 в нашия списък е известен също като ниацин, това малко чудо превръща храната в енергия и предпазва от свободните радикали.

Как да разпознаем недостига на витамин В?

Среща се в: черен дроб и мазна риба.

  • ВИТАМИН B5

Пантотеновата киселина, витамин B5, е друг помощник на метаболизма, който укрепва сърдечно-съдовата система.

Намира се в: месо, картофи, яйца и пълнозърнести храни.

  • ВИТАМИН B6

Отговорен за метаболитните процеси и подпомагайки производството на хемоглобин, B6 също така помага на тялото ви да произвежда серотонин, който е хормонът на доброто настроение.

Намира се в: риба, пълнозърнести храни, соя и зърнени култури.

  • ВИТАМИН B7

Известен още като биотин или витамин H, това е един от основните витамини за здравето на вашата кожа, коса и нокти. Той действа чрез метаболизиране на въглехидрати, протеини и мазнини.

Намира се в: яйчни жълтъци, авокадо, малини, черен дроб и риба.

  • ВИТАМИН B12

Работник за нервната система, B12 помага за превръщането на това, което ядете, в енергия, която да захранва тялото ви.

Намира се в: риба, месо, млечни продукти и зърнени храни.

  • Витамин Е

Витамин Е е от съществено значение за предпазването на тялото ви от увреждане; подпомага процеса на заздравяване и регенерация. Той е мастноразтворим антиоксидант, който има противовъзпалителен ефект върху кожата ви.

Намира се в: слънчогледово масло, ядки, семена и зеленолистни зеленчуци

  • Омега 3

Тази омега е всичко и край на всички диетични хранителни вещества, които ви помагат да постигнете по-добра кожа, коса и нокти. Омега 3 съдържа алфа-линоленова киселина, ейкозатетраенова киселина и докозахексаенова киселина, есенциалните мастни киселини, които осигуряват хранене на вашата кожа. Без Омега 3 кожата ви ще изглежда суха и уморена.

Съдържа се в: яйца, ленено семе, рибено масло, няколко вида риба и орехи.

  • Протеин

Това е градивният материал на тялото ви, така че има смисъл да се отразява и на външния ви вид. Вашата кожа и коса са изградени от вид структурен протеин, известен като кератини; това се състои от протеини и аминокиселини. Диетичните протеини могат да ви помогнат да създадете това във вашата система, за да поддържате кожата и косата си страхотни. Косата и кожата ви са изградени от структурни протеини, известни като кератини, ето защо диетичните протеини помагат на кожата/косата ви да изглежда невероятно.

Съдържа се в: пиле, яйца, постно червено месо, соеви зърна, морски дарове, ядки и пълнозърнести храни.

  • Цинк

Основна част от системата за възстановяване на тялото ви, цинкът помага за създаването на нови протеини, които регенерират клетките на тялото ви. Без цинк може да забележите, че косата ви изглежда суха, а ноктите ви – чупливи. Цинкът е незаменима храна за вашата коса и нокти, като гарантира, че те остават свежи.

Намира се в: кашу, зелен фасул, омар, соя и стриди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com