Не изхвърляйте семките от пъпеша – те ви носят неочаквани ползи!

43722
Не изхвърляйте семките от пъпеша – те ви носят неочаквани ползи!
Снимка: iStock

Семената на плодовете, кой знае защо, обичайно се изхвърлят на боклука. Много хора пренебрегват, че освен използването им за засаждане на нови плодове, такива семена могат да бъдат и чудесен източник на хранителни вещества. Например, в страна като Бразилия, където много хора гладуват, не е добра идея да хвърляте източник на хранителни вещества направо в боклука. Мението си споделя бразилската диетоложка д-р Патрисия Лейте

Пъпешът е един от най-здравословните плодове в света. Семената му нямат мирис, а вкусът им напомня вкуса на орехи. Ползите за здравето от тях са огромни. Те притежават антиоксидантни, аналгетични, диуретични и противовъзпалителни свойства, консумацията им помага за защитата на на черния дроб и бъбреците.

С какво са полезни семената на пъпешите?

1. Добри са за здравето на червата.

В семките от пъпеш има голямо количество диетична целулоза (фибри). Те пазят здравето на червата и предпазват от стомашно-чревни усложнения като запек. Отделни проучвания показват, че пъпешовите семена дори елиминират паразитите, намиращи се в червата. Нишките около семената са много богати на целулоза и могат значително да помогнат на храносмилателния процес като цяло.

Кой е най-вкусният сорт пъпеши?

2. Богати са на минерали и витамини - витамините А, С и Е, на минерали като магнезий, калций, натрий, фосфор и калий. По-специално магнезият е минерал, от чийто недостиг хората често страдат - затова яденето на семена от пъпеш може да помогне за повишаване на нивата му. Има дори съобщения, че се използват за лечение на мигрена, депресия и безсъние.

3. Антиоксиданти.

Мастноразтворимите витамини (витамин А и витамин Е) в семената на пъпеша са отговорни за антиоксидантната активност на храната. Антиоксидантите в семената на пъпеша се борят с действието на свободните радикали – тези вредни нестабилни молекули, които могат да допринесат за възникване на заболявания от типа на рак и сърдечно-съдови усложнения. Пъпешовите семена забавят стареенето, като подобряват естествения блясък, хидратацията (овлажняването) и еластичността на кожата.

Страхотни ПОЛЗИ от пъпеша

4. Висока степен на съдържание на белтъчини (протеини).

Семената на пъпеша изобилстват с белтъчини. Те могат да бъде протеинова закуска, за да поддържат ситостта и да ограничат поглъщането на калории. Това е много подходящо за всеки, който иска да поддържа или да намали теглото си. Около 20% от семето на пъпеша се състои от белтъчини. А известно е, че белтъчините са суровината за изграждане на мускулите. При това, спомагат за здравия растеж на ноктите и косата.

5. Укрепват сърцето.

Наличието на есенциални мастни киселини от типа омега-3 е сред ползите от семената на пъпеша за поддържане на здравето на сърцето и предпазване от сърдечно-съдови усложнения. Нещо повече, минерали от типа на калия спомагат за балансиране на кръвното налягане и поддържането на нормална сърдечна функция.

Как да ги използваме?

Семената от пъпеш може да се консумират по три начина. Освен сурови, стават да ги изпечете във фурната или да ги прибавите към вашето смути, към салати или в лека закуска, да речем, заедно с кисело мляко. Друг добър съвет е да ги добавите в супи и яхнии - по този начин вкусът им ще бъде покрит от вкуса на другите продукти, а консумацията им ще бъде по-лесна и приятна, като добави много хранителни вещества към ястието.

Как да изпечем семената?

За печените семена, от друга страна, е необходима малко повече работа - но крайният резултат е приятен благодарение на промяната в текстурата и вкуса на храната. Много хора не са сигурни как да пекат семена от пъпеш. Просто е необходимо да се измият, за да се отстранят влакната. След това е вече лесно: също, както се пекат, например, тиквени семки. По желание, може да се овкусят с малко сол.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини
5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Всеки жител на големия град е подложен на атака от токсини. Урбанизацията, развитието на технологиите подобриха качеството на живота ни, но доведоха...