Невероятните ползи от консумацията на ананас за жените

9638
Невероятните ползи от консумацията на ананас за жените
Снимка: Pixabay.com

Той е пълен с основни витамини, минерали, антиоксиданти и други полезни съединения, които могат да предпазват от възпаления и заболявания.

Въпреки че ананасът и неговите съединения са свързани с няколко ползи за здравето, може да се чудите дали този сладък плод предлага някакви предимства за жените.

Може да предпази от остеопороза

Остеопорозата е заболяване, което се характеризира с отслабени, крехки кости поради намаляване на плътността на костната маса. Това е необратимо състояние, което увеличава риска от костни фрактури, което може да бъде доста изтощително и дори да изисква операция.

Въпреки че всеки индивид може да я развие, остеопорозата е четири пъти по-честа при жените, отколкото при мъжете.

Едно хранително вещество, което е важно за здравето на костите, е витамин С, за който е доказано, че стимулира производството на костообразуващи клетки и предпазва костните клетки от увреждане.

Всъщност адекватният прием на витамин С е свързан с по-висока плътност на костната маса и намален риск от остеопороза и костни фрактури.

Един преглед на 13 проучвания установи, че хората, които ядат по-често храни, богати на витамин С, имат значително по-нисък риск от развитие на остеопороза и 34% по-ниска честота на фрактура на бедрената кост.

Само 1 чаша (165 грама) нарязан на кубчета ананас осигурява 88% от дневната стойност (DV) за витамин C. Освен това осигурява 5% от DV за магнезий, който също е важен за поддържането на здрави кости.

По този начин, включването на ананас във вашата диета може да е от полза за здравето на костите и да помогне за предотвратяване на остеопороза.

Може да осигури важни хранителни вещества по време на бременност.

Въпреки твърдението, че яденето на ананас може да бъде опасно по време на бременност, в момента няма изследвания, които да докажат идеята.

Всъщност ананасът може да бъде много питателна добавка към вашата диета по време на бременност.

Ето защо ананасът изгаря езика ви, когато го ядете?

Въпреки че е необходима в малки количества, медта е минерал, който е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки. По време на бременност вашите нужди от мед се увеличават до 1 мг на ден, за да поддържат увеличаването на кръвния поток, което се случва по време на бременност.

Медта е необходима и за развитието на сърцето, кръвоносните съдове и скелетната и нервната система на вашето бебе.

Една чаша (165 грама) нарязан на кубчета ананас осигурява приблизително 18% от DV за мед по време на бременност.

Ананасът също е добър източник на няколко витамина B, включително:

  • витамин B1 (тиамин)
  • витамин В6 (пиридоксин)
  • витамин B9 (фолат)

Въпреки че всеки от тях има своя индивидуална роля, витамините от група В като цяло са ключови за правилния растеж и развитие на вашето бебе.

Освен това ананасът съдържа витамин С и малки количества желязо, цинк и калций – всички те са важни за здравата бременност.

Може да има ефекти против рак на гърдата

Ракът на гърдата е един от най-често срещаните видове рак при жените, представляващ приблизително 25% от всички диагностицирани ракови заболявания при жени.

Ананасът съдържа малки количества бромелаин, ензим, за който се предполага, че има противоракови ефекти, особено по отношение на рак на гърдата.

Докато проучванията в епруветка и върху животни показват обещаващи ефекти на бромелаин при лечение на рак на гърдата, са необходими изследвания при хора, за да се потвърдят тези свойства.

Освен това, тъй като тези проучвания използват концентрирани количества бромелаин, количеството, открито в ананаса, вероятно е твърде малко, за да има значителна полза.

Ранните изследвания също предполагат връзка между прогресията на рака на гърдата и ананасовия оцет, който е с високо съдържание на антиоксиданти и се получава чрез ферментация на сок от ананас.

Едно 28-дневно проучване при мишки установи, че ежедневното третиране с ананасов оцет значително намалява прогресията на туморите на рака на гърдата. Този ефект обаче все още не е потвърден при хора.

Потенциални недостатъци

Ананасът се счита за безопасен за повечето жени.

Въпреки това, поради високата си киселинност, яденето на ананас може да причини увеличаване на киселините или симптомите на рефлукс при хора с гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Освен това, ако изпитате някакви алергични симптоми след ядене на ананас, важно е да се обадите на вашия доставчик на здравни услуги. Потенциалните признаци на алергии включват:

  • сърбеж или подуване на устата
  • затруднено дишане
  • копривна треска или обриви по кожата ви
  • запушен или течащ нос

Ако имате алергия към латекс, е по-вероятно да имате алергична реакция към ананас. Това се нарича синдром на латексовия плод и е резултат от това, че ананасът и латексът имат сходни протеини.

Доказано е също, че бромелаинът, който се намира в ананаса, повишава ефекта на някои лекарства, включително:

  • антибиотици
  • разредители на кръвта
  • антидепресанти

В резултат на това, ако приемате някое от тези лекарства, се препоръчва да говорите с вашия доставчик на здравни услуги за това колко ананас е безопасно за вас.

8 невероятни ползи на сока от ананас

И накрая, много търговски сокове от ананас съдържат големи количества добавени захари.

Диетите с високо съдържание на подсладени напитки са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване. В резултат на това честото пиене на подсладен сок от ананас може да навреди на вашето здраве.

Ананасът е вкусна и здравословна добавка към всяка диета.

Яденето му може да бъде особено полезно за жените, тъй като високото му съдържание на витамин С играе важна роля в поддържането на здрави кости и намаляването на риска от остеопороза.

Освен това ананасът осигурява хранителни вещества, като мед и няколко витамина от група В, които са важни по време на бременност.

Ако искате да включите този тропически плод в диетата си, опитайте да добавите замразен ананас към смутита или да изпечете кръгчета пресен ананас на скара за здравословен десерт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com