Ето защо ананасът изгаря езика ви, когато го ядете?

11104
Ето защо ананасът изгаря езика ви, когато го ядете?
Снимка: iStock/Guliver

Ананасът е тропически плод, обичан от мнозина, със своята изкусителна сладост и освежаваща сочност. За някои обаче удоволствието да се насладят на този вкусен плод идва с неочакван страничен ефект - усещане за парене по езика и в устата. Тази особена реакция озадачава любителите на ананаса от векове, но отговорът се крие в уникалния химичен състав на плода.

Виновникът за усещането за парене е ензим, наречен бромелаин. Бромелаинът е смес от протеолитични ензими, които разграждат протеините. Намира се в стъблото, сърцевината и кожата на ананаса, а основното му предназначение в плода е да подпомага храносмилането на протеините. Когато консумирате ананас, бромелаинът влиза в контакт с тъканите на езика и устната кухина, където започва да разгражда наличните протеини.

14 невероятни ползи за здравето от ананаса

При разграждането на протеините се освобождават определени аминокиселини, пептиди и други вещества. Някои от тези вещества могат да раздразнят чувствителните лигавици в устата и езика, което води до характерното усещане за парене или щипене. Колкото повече ананас, богат на бромелаин, консумирате, толкова по-силно изразен може да бъде този ефект. Заслужава да се отбележи, че консервираният ананас е по-малко вероятно да предизвика тази реакция, тъй като процесът на консервиране деактивира голяма част от бромелаина.

Освен това киселинността на ананасите може да засили усещането за парене. Ананасите имат сравнително ниско рН поради наличието на лимонена и ябълчена киселина. Комбинацията от бромелаин и киселинност може да засили усещането за изтръпване и да създаде леко парене по езика и устните.

Консервираният или пресният ананас е по-полезен?

За повечето хора усещането за парене е временно и безвредно. Обикновено то отшумява след кратко време, тъй като бромелаинът естествено се разрежда и неутрализира от слюнката и се поглъща. Някои хора обаче могат да имат по-чувствителна уста и за тях усещането може да е по-неприятно и да продължи по-дълго.

Ако усещането за парене ви се струва твърде притеснително, има няколко трика за намаляване на въздействието му. Един от методите е да накиснете прясно нарязания ананас в солена вода, преди да го изядете. Солената вода помага да се денатурира ензимът бромелаин, намалявайки неговата активност и свеждайки до минимум ефекта на изтръпване. Като алтернатива можете да съчетаете ананаса с млечни продукти като кисело мляко или мляко, които съдържат казеин - протеин, който може да помогне за неутрализирането на бромелаина.

Усещането за парене, което се изпитва при консумация на ананас, е резултат от ензима бромелаин, който разгражда протеините и освобождава дразнещи вещества в плода. Въпреки този ефект ананасите остават възхитително и питателно тропическо лакомство, което може да се консумира в умерени количества. Така че следващия път, когато се насладите на парче ананас и почувствате това изтръпване, можете да оцените очарователната химия, която стои зад този любим плод.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да почистите ушите с пероксид: съвети, препоръки и правила

8 така наречени „здравословни храни“, които не са толкова здравословни, колкото си мислите

Как се пише: екзистенциален или екзестенциален?

4 причини защо се образуват мокри петна по тавана

Кои са най-големите реки извиращи от Пирин?

Как да научим кучето на хигиенни навици?

Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

Най-добрите закуски за МЪЖЕ са ето тези!

Как да се наспим дори с малко часове сън?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com