Опасна ли е за здравето храната приготвена в микровълнова печка

3873
Опасна ли е за здравето храната приготвена в микровълнова печка
Снимка: iStock/Guliver

Може ли дългосрочната употреба на микровълнова наистина да доведе до здравословни проблеми? Последните проучвания предоставят някои прозрения по този въпрос.

Тъй като много удобни аксесоари и инструменти заеха своето достойно място в нашите кухни, бяха повдигнати много въпроси, най-вече обсъждащи здравословността на най-новите технологични постижения в нашето ежедневие. Едно от тях изглежда най-тревожното от всички: наистина ли е нездравословен навик да печете храната си в микровълнова?

Претоплянето на тези храни в микровълнова фурна е вредно

Има няколко основни мита около този начин на готвене:

Радиацията, използвана за микровълнова храна, е много опасна и вероятно причинява рак

На първо място, няма нужда да се плашите веднага от думата радиация. Въпреки първите асоциации, които идват на ум, това не е нещо като ядрена атака. Радиацията е просто физически процес на предаване на енергия под формата на вълни. Всичко и всеки има излъчване на радиация: хора, фенерчета, да не говорим за смартфони и лаптопи, които използваме толкова често в ежедневието си.

Дължините на вълните на радиацията се определят от тяхната честота. Доказано е, че дължините на вълните на високочестотното лъчение са по-опасни от нискочестотните (напр. сравнете радиото с рентгеновите лъчи).

Радиацията също може да бъде категоризирана като йонизираща и нейонизираща. Първият е достатъчно мощен, за да промени и разруши структурата на молекулите. Последният е в състояние само да накара молекулите да вибрират с по-висока честота, без да променя конфигурацията им.

Радиацията, използвана в микровълновия процес, се намира в нискоенергийната част на електромагнитния спектър. Просто казано, това означава, че е достатъчно мощен, за да движи молекулите по време на процеса на нагряване, но не е достатъчно, за да повлияе вредно на тяхната структура. В този процес не се използват високочестотни йонизиращи лъчи, така че химическата структура на вашата храна няма да бъде опасно променена.

Въпреки това, тук няма силни проучвания, които да показват някаква значима връзка между използването на микровълни и увеличаването на процента на рак.

От тази гледна точка, стига да използвате вашето оборудване за готвене в съответствие с инструкциите, готвенето в микровълнова не е лошо за вас и няма отрицателни последици за вашето здраве.

Предварително загрятите ястия са с ниско съдържание на хранителни вещества и здравословни химикали

По-рано разбрахме как радиацията наистина влияе върху химическата структура на вашата храна. Но лошо ли е храната да се пече в микровълнова фурна? Дори и да няма сериозни радиоактивни ефекти, може ли процесът на готвене да повлияе отрицателно на хранителното съдържание на вашата храна?

Всъщност всеки процес на готвене намалява количеството на хранителните съединения в храната. Варене, печене, нагряване – всичко това води до изпаряване на водата. Някои от здравословните съставки неизбежно изчезват с него.

За да запазите много хранителни вещества и витамини в храната си, трябва да запомните две неща. Първо, колкото по-дълго отнема готвенето, толкова повече химични съединения се променят. Второ, колкото повече вода използвате, толкова по-големи количества витамини изтичат и се разтварят в нея при нагряване. За да спестите колкото се може повече витамини, трябва да готвите бързо и да използвате възможно най-малко вода.

Какви са опасностите при използване на микровълнова фурна?

Изненадващо, това е точно как работи микровълновата печка. В сравнение с готвенето на печка, то изисква само много кратко време за приготвяне на храна, понякога не е необходима вода в процеса.

Достатъчно е да се каже, че поставянето на храната в микровълнова фурна не вреди на хранителната стойност повече от всеки друг вид готвене – понякога готвенето в микровълнова е дори по-здравословно.

Пластмасовите съдове, използвани за микровълнова печка, отделят токсини в храната, което я прави потенциално вредна

Опасността от самата микровълнова печка изглежда се разтваря в акцентите на изследванията. Но какво ще стане, ако не машината, а инструментите водят до възможни вреди? Лошо ли е да се яде храна в микровълнова печка поради токсичните вещества, които съдържат някои пластмасови опаковки?

Пластмасата, както някои биха казали, е най-полезното, но опасно изобретение, което човечеството някога е правило. Тя е изключително удобна за употреба, но истината е, че част от пластмасата всъщност съдържа токсични елементи, които могат да се пренесат в храната. Отоплението може да работи в полза на това възможно изтичане, но няма ясни доказателства колко опасни са тези химикали.

Някои казват, че за да изложите здравето си на риск, трябва да консумирате огромни количества храна в пластмасови опаковки за много кратко време, което е малко вероятно да се случи в обичайния ви живот. Използването на едни и същи пластмасови контейнери отново и отново обаче повишава нивото на отделянето на опасни химикали, но все още не е достатъчно, за да има значително въздействие върху вашето здраве.

Въпреки това, за да играете на сигурно, можете да предотвратите излагането на токсини. Опитайте да преминете от пластмасови съдове към огнеупорни керамични, порцеланови или стъклени чинии и купи. Това не само работи в полза на задържането на токсините от вашата храна, но също така е и екологично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой празнува на цветница 2024? - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com