12 храни, които НИКОГА не трябва да печете в микровълнова фурна

3400
12 храни, които НИКОГА не трябва да печете в микровълнова фурна
Снимка: iStock/Guliver

Микровълновата фурна е един от най-обичаните кухненски помощници за тези, които често нямат време за ежедневно готвене. Микровълновата печка наистина може да улесни живота ви и да ви спести много неприятности, но не забравяйте, че при нагряване храната често губи полезните си свойства, става по-вредна, отколкото е била преди нагряването, а някои продукти не са съвместими със силните температурни промени. Микровълните действат върху водните молекули в продуктите и разрушената молекулярна структура не се възстановява при охлаждане. В този ред на мисли, ето 12 храни, които никога да не печете в микровълнова фурна.

Яйца

Яйцата са продукт, който постоянно използваме при готвене. Много хора не могат да си представят закуска без омлет или бъркани яйца. И въпреки изобилието от рецепти и методи за готвене, си струва да запомните, че в този случай не трябва да прибягвате до използването на микровълнова фурна. Поради внезапното повишаване на температурата във вътрешността на яйцето се образува пара, налягането се повишава, така че вероятността яйцето да се взриви, веднага щом искате да обелите черупката, е много голяма.

Люти чушки

Лютите чушки, подобно на яйцата, могат да експлодират или, в най-лошия случай, да се запалят, когато се нагряват в микровълнова фурна. Плодовете съдържат капсаицин (органично вещество, отговорно за остротата и лютивостта). Когато чушките се нагряват в микровълнова фурна, капсаицинът се превръща в аерозол, в резултат на което се получава домашен лютив спрей, който може да изгори лицето и ръцете ви веднага след като отворите микровълновата фурна.

Как се чисти микровълнова, така че да я ползваме най-дълго без проблем?

Замразено месо

Ако си мислите, че микровълновата фурна е най-добрият помощник за приготвяне на вечеря (ако не сте имали време да размразите месото), то това не е така. При размразяването в микровълновата печка броят на бактериите, които вече присъстват в продукта, се увеличава, което може да доведе до инфекции.

Освен че е вредно за здравето, месото не може да се размрази напълно: дори горният слой да се разтопи, вътрешността все още ще остане замразена. Понякога краищата на месото, което е било размразено в микровълновата печка, стават сиви, това ясно показва как част от месото "изчезва". Затова най-правилният начин все още е размразяването на месото за една нощ в хладилника.

Млечни продукти

Колкото и да ви се иска бързо да затоплите мляко или кисело мляко, по-добре е предварително да извадите продукта от хладилника и да изчакате известно време. При нагряване живите лактобацили и бифидобактерии бързо изчезват и в продуктите няма да има почти никакви полезни свойства. Освен това вероятността млякото да се съсири и да стане кисело е много голяма.  

Майчино мляко, адаптирано мляко

Кърмата и смесите, както и ферментиралите млечни продукти, не се препоръчва да се загряват в микровълнова фурна. Топлинното излъчване се разпределя неравномерно, така че млякото се загрява на части, а най-горещите от тях могат лесно да изгорят бебето. Освен това проучванията показват, че след загряване в микровълнова фурна в кърмата се разрушават имуностимулиращите протеини и полезните свойства се свеждат до минимум. Един от най-правилните начини е кърмата или формулата да се затоплят в съд с гореща вода или в буркан под гореща течаща вода.

Как работи микровълновата печка, която използваме всеки ден?

Преработено месо

Изглежда, че няма нищо по-лесно и по-бързо от това да затоплите колбаси или бекон в микровълнова фурна, вместо да ги сварите или изпържите. В този случай съществува висок риск от развитие на сърдечни заболявания, тъй като при нагряване преработените храни образуват продукти на окисление на холестерола.

Картофи

Картофите съдържат голямо количество нишесте, което се подлага на хидролиза под въздействието на микровълните (химична реакция на взаимодействие на вещество с вода). В резултат на реакцията хранителните стойности на продукта се намаляват до минимум и се образуват тежки изомери - химични съединения, които при консумация увеличават натоварването на панкреаса и вредят на организма.

Зърнени храни

Загряването на зърнените храни може да доведе до разрушаване на здравите клетки в организма. Когато са изложени на микровълни, от зърнените култури се отделят свободни радикали, така наречените "молекули на вампира". Когато попаднат в организма, те се опитват да пресъздадат структурата си и да привлекат полезни компоненти - електрони, от лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Замразени горски плодове

Замразяването на горските плодове е често срещана и правилна практика, още повече че полезните им свойства се запазват и можете да ги приготвите, когато пожелаете. Най-важното е да се опитате да не използвате микровълновата печка за размразяване. Повечето от полезните компоненти, заради които сте запазили плодовете, ще изчезнат, особено витамин С (около 60% от наличния). Плодовете могат да се спукат в микровълновата печка: цялата черупка и голямото количество влага вътре провокират този процес.

Гъби

Затоплянето на гъби в микровълнова фурна може да бъде опасно поради високото съдържание на протеини в продукта. След готвене структурата на протеина се променя, затова не трябва да претопляте гъбите (мутиралият протеин може да бъде опасен за червата). А честата употреба на такива гъби може да доведе до нарушаване на правилното функциониране на стомаха.

Мед

С течение на времето медът става твърд и вискозен: захаросан или кристализиращ. Този естествен процес е само доказателство за високото качество на продукта. Не се опитвайте да върнете първоначалната консистенция чрез нагряване, всички полезни свойства на продукта ще изчезнат.

Зeленина

Когато се загряват в микровълнова фурна, зелените зеленчуци губят вкуса и полезните си свойства. Растенията съдържат нитрати, които при повишаване на температурата се превръщат в нитрозамин (опасно органично токсично съединение), чиято употреба може да доведе до отравяне и лошо храносмилане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 признака на дъщеря, която никога не е била обичана от родителите си

7 ефективни стратегии за договаряне на по-висока заплата

12 здравословни закуски, които ще ви направят по-слаби и красиви

Как да почистите езика си от плака и бактерии?

Топ 10 на най-говоримите езици в света

Топ 4 най-странните зодии

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Край на самотата: 5 знака, че сте на път да срещнете своята сродна душа

Топ 4 на зодиите, които пленяват с красота и остър интелект

Кулинарна приказка: 5 интернационални ресторанта в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com