Плод ли е маслината и какви ползи има за здравето?

21394
Плод ли е маслината и какви ползи има за здравето?
Снимка: iStock

Нека започнем с това, че маслината е плод, а не зеленчук. Може да бъде зелена, лилава, тъмнокафява, черна и дори розова. Маслиновото дърво произхожда от крайбрежието на Средиземно море и Западна Азия. То достига височина от 8 до 15 метра. Короната е добре разклонена и със закръглена форма, като листата са овални и продълговати. Цветът на маслината е бял и цъфти само след четири години. Първата реколта може да се очаква след 15 години. Маслиновото дърво е вечнозелено и може да живее до 2000 години. Днес в света има засадени над 800 милиона маслинови дървета. Средният живот на едно маслиново дърво е между 300 и 600 години. Едно от най-старите маслинови дървета в света се намира на остров Крит. Дървото е на около 4000 години и все още дава плодове.

Как да изберем най-добрия зехтин

Маслиновото дърво произвежда малки, яйцевидни плодове, които обикновено достигат 1,5 - 2 см дължина. Цветът на плода зависи от неговата зрялост. Недозрелите плодове са зелени. Узрелият плод е тъмнолилав до черен на цвят. Маслините не са годни за консумация, независимо дали са зелени или узрели, и трябва да бъдат обработени с луга и да бъдат изсушени в саламура или суха сол, преди да станат годни за консумация. Преди да станат годни за консумация, те трябва да бъдат обработени, за да се отстрани горчивият глюкозид олеуропеин, затова обикновено първо се обработват с луга и след това се мариноват. Най-големият вид маслини се нарича "магарешка маслина". Най-малката е известна като "bullet". 

Черни или зелени маслини – кои са по-здравословни?

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ МАСЛИНИТЕ?

Маслините съдържат около 20 % масло. Хората по света консумират 2,25 милиона литра зехтин всяка година. Този зехтин е много по-здравословен и има по-деликатен вкус в сравнение с обикновените растителни масла. Маслините са богат източник на масла, минерали и витамини А, Е, К и В. Маслиновото масло е богато на полифеноли - естествени антиоксиданти, здравословнимононенаситени мазнини и олеинова киселина, като Омега-6 и Омега-3. Той помага за предотвратяване на коронарната болест на сърцето, понижава холестерола и кръвното налягане, намалява ефекта на стареене, укрепва имунната система, предпазва от вредното въздействие на свободните радикали и др. Също така първите сенки за очи са създадени в Древна Гърция чрез смесване на смлян въглен със зехтин. В Древен Рим жените нанасяли зехтин върху кожата и косата си след къпане, за да се предпазят от слънцето и да поддържат приятен аромат.

Всичко, което трябва да знаем за маслините и въздействието им

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Друг интересен факт е, че маслиновата клонка е символ на мира. В историята хората са използвали маслиновото клонче, за да обявят примирие, като са го давали на враговете си. В миналото маслиновите клонки са били използвани и за коронясване на шампионите на Олимпийските игри. Тази традиция беше възстановена по време на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. Маслиновата клонка също е изобразена на националните знамена на 7 държави, на 4 американски щата и на знамето на ООН. Испания е най-големият ѝ производител в света, а Италия е на второ място. Хипократ, който е гръцки лекар и "баща на медицината", нарича зехтина "великото лечебно средство". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com