Правилно замразяване на зеленчуци - ето каква е тайната

1141
Правилно замразяване на зеленчуци - ето каква е тайната
Снимка: iStock

Дълъг срок на годност - ако топлинните условия не са нарушени, зеленчуците, гъбите, плодовете могат да се съхраняват във фризера най-малко една година.                                                           

Основното правило за съхранение е, че напълно размразеният продукт трябва или да се изяде, или да се изхвърли. Вече не можете да го поставите отново във фризера.

Витамините и минералите в замразените храни се запазват през целия период на съхранение.

Още: Не замразявайте тези 8 храни, защото се развалят

Замразените зеленчуци през сезона, особено от вашата собствена градина, са по-здравословни. Между другото, през пролетта много нитрати се натрупват в кореноплодни зеленчуци от миналогодишната реколта (картофи, моркови, цвекло, ряпа), така че замразените зеленчуци също са по-безопасни.

За разлика от консервираните храни, замразените храни не съдържат сол и консерванти, а горските плодове не съдържат захар.

Етап I. Избор на храни за замразяване

  1. Размразените зеленчуци, плодове са идеални за приготвяне на супи, сосове, яхнии и всякакви гарнитури, компоти, желе, пайове, каши и желета. Но в салата без предварителна топлинна обработка те ще се окажат твърде безвкусни и воднисти.
  2. За да предотвратите заемането на място във фризера без използване на торбите със замразена храна, идеалният вариант е да създадете порционни смеси за определени ястия: супи, гарнитури, компоти. Трябва да направите списък на продуктите, съхранявани във фризера, на хладилника. Това ще ви позволи да приготвите вкусен и здравословен обяд или вечеря за броени минути.
  3. Ако имате любими зеленчуци и плодове, които ядете през цялата година, но е трудно или скъпо да ги купите през зимата, не забравяйте да замразите няколко килограма за себе си през лятото. Това важи особено за горските и сезонните плодове (сливи, кайсии, праскови, череши, ягоди, къпини и др.).

Още: Замразяване на череши - за какво да внимавате?

Етап II. Правилно замразяване

  1. Преди замразяване всяка храна трябва да се измие старателно. Имайте предвид, че вашите препарати ще отидат направо от фризера в храната. С диворастящите гъби и кореноплодните боравете особено внимателно и старателно.
  2. Не забравяйте да изсушите добре парчетата, преди да ги замразите. Най-лесният начин да направите това е като поставите готовата смес върху хартиени кърпи за 5-7 минути. Това се отнася за зеленчуци, плодове и гъби. Колкото по-сух е продуктът за замразяване, толкова по-добро е качеството на замразяването.

Съвети за замразяване

Ако решите да замразите пресни билки за топли ястия и супи, направете го на порции за конкретно ястие и само на ситно нарязани. В крайна сметка, колкото и да се опитвате, листата от босилек и естрагон ще се превърнат във фризера на буца - в тях има твърде много течност.

Още: Може ли да се замрази кашкавал?

Да се ​​бланшира или не, да се вари или не е въпрос на вкус. Храната може да бъде леко сготвена, стига да е напълно охладена до стайна температура преди замразяване.

Кой е най-добрият начин за замразяване?

Найлонова торбичка е най-универсалният вариант. Това важи особено за тези, които имат малък фризер. Торбичките са чудесни за съхранение на смесени зеленчуци, нарязани зеленчуци и твърди плодове като ябълки.

Пластмасовите контейнери с капак са подходящи за замразяване на гъби, горски плодове, меки зеленчуци и плодове - като цяло всички продукти, които могат да се деформират.

Още: Опитните домакини никога не замразяват тези 5 продукта

Пластмасовите бутилки са чудесен начин за замразяване на пюрета и бульони. Вместо да подлагате на термична обработка горските плодове, превръщайки ги в сладко и убивайки повечето от витамините и минералите, опитайте да пасирате ягоди, горски ягоди, боровинки, касис или цариградско грозде, поотделно или смесвайки различни сортове горски плодове. По желание можете да добавите захар или мед на вкус. Изсипете пюрето в пластмасова бутилка, завийте капака и замразете. Извадете 10-15 минути преди употреба и съхранявайте на стайна температура.

Стъклото и металът не са подходящи за дългосрочно съхранение във фризера, те реагират твърде много на температурни промени, за разлика от пластмасата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com