Рибена кост в гърлото - не се паникьосвайте, ето какво трябва да сторите!

51259
Рибена кост в гърлото - не се паникьосвайте, ето какво трябва да сторите!
Снимка: supichka.com

Попадането на рибена кост в гърлото във всички случаи определено е крайно дискомфортно състояние, а понякога, освен доста неприятно, е и направо болезнено. В отделни случаи е възможно да се появят симптоми от рода на кръв в слюнката, затруднено дишане и/или преглъщане. Ето какво ни съветва д-р Мануел Рейш.

В повечето случаи, щом костта е успяла да влезе в гърлото ви, значи е малка по размери - затова организмът сам ще я изтласка от тъканите, без да причинява вреда на здравето. Обаче ако е по-голяма, налице е известен риск от нараняване на гърлото и дори от инфектиране – тогава се препоръчва да отидете в болница, за да бъде отстранена правилно. Ето и няколко съвета как да премахнете от гърлото си рибена кост!

Преди да сложите рибата в тигана, накиснете я в това и тя ще стане по-вкусна от всякога

Но не забравяйте – тези съвети се отнасят за малка кост. За по-голяма: бързайте при лекар!

1. Яжте банан!

Лесен начин да избутате от гърлото малка рибена кост е да ядете банан – понеже текстурата му е мека и вероятно не ще нарани хранопровода, когато мине през него. Парчетата банан ще облепят костта и ще я избутат надолу към стомаха, където накрая ще бъде разтворена от стомашната киселина.

2. Кашляйте!

Именно кашлицата представлява първият защитен механизъм на организма против инциденти в гърлото, понеже изтласква въздуха с достатъчно напор, за да отмести чуждо тяло - например, рибена кост.

3. Яжте хляб или варен ориз!

Този похват действа по подобен начин на техниката с банана. За целта вземете парче хляб и го потопете в мляко. Когато се накисне обилно, го изцеждате и правите на топче, което да се глътне цяло. Погълнатият хляб облепва костта и помага да се избута в стомаха. Други храни, които облепват рибената кост, са добре сварен ориз, също и картофи.

Ще се изненадате, но това са 2 – те най-полезни РИБИ

4. Пийнете малко зехтин!

Зехтинът се усвоява бавно в сравнение, например, с водата – а това може да накара естествените движения на хранопровода да избутат костта навън. Затова е по-добре да пийнете немного зехтин, отколкото вода, защото е по-обмазващ. Ако не можете да консумирате чистия зехтин, добавете му малко вода.

5. Пийте нещо кисело!

Пиенето на кисела напитка, например вода с оцет, може да помогне за омекване на тънките рибени кости. Така те се преглъщат по-лесно или дори се разтварят.

6. Гаргара със солена топла вода

Този метод е подходящ главно в случаите, когато костта се намира в горния участък на гърлото. Гаргарата спомага за свиването и отпускането на мускулите в хранопровода - така костта може да се отдели сама. Солта успокоява всяко дразнене или възпаление. Смесвате 1 чаена лъжичка сол в 1 чаша топла вода и бъркате, докато солта се разтвори. Правите гаргара за около 30 секунди, изплювате водата и повтаряте, докато почувствате облекчение.

Ето как да премахнем заседнала рибена кост сами

Какво да не правим?

Важно е да избягвате да използвате каквито и да е прибори, също пръстите си, за да отстраните кост, която не се вижда - защото може да нараните стената на хранопровода. Така в крайна сметка ще причините повече дискомфорт и ще увеличите опасността от инфекция.

Кога да отидем на лекар?

Не отлагайте посещението в спешното отделение, ако не можете да отстраните рибената кост с някоя от посочените методики, но също и ако се появи много силна болка, обилно кървене и/или трудно дишане. Лекарят ще отстрани костта със специална пинсета. Разбира се, в по-сложни случаи може да потрябва лека операция за премахването й. Обикновено няма нужда да оставате в болницата, защото това е много проста манипулация, която понякога даже не изисква разрязване на кожата.

Внимание! Статията е само за информация. Винаги търсете личния си лекар или медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com