Семките от тези популярни плодове могат да бъдат токсични и опасни

7055
Семките от тези популярни плодове могат да бъдат токсични и опасни
Снимка: iStock

В много плодове се срещат семки. По-големите от тях обикновено се изхвърлят, но при по-малките често възниква въпросът дали са вредни. Оказва се, че на някои популярни плодове семките могат да бъдат опасни за здравето ви. За кои плодове трябва да внимавате и кои семки са полезни за здравето? 

Семки от авокадо - добавете ги към смути или мюсли

Авокадото се смята за един от най-здравословните плодове в света. То има противовъзпалителни свойства, понижава "лошия" холестерол, намалява риска от сърдечни заболявания, подобрява мозъчната функция и регулира нивата на кръвната захар. Отличава се с дебела, зелена или кафява кожа, светлозелена, много мазна месеста част с кремообразна текстура и огромна костилка, която също може да се консумира.

Семето на авокадото е източник на ценни антиоксиданти (в него има повече, отколкото в самата месеста част), витамини А и Е, калций, магнезий, калий, фибри или лутеин. 

То притежава противовъзпалителни, противогъбични и антиатеросклеротични свойства и има положителен ефект върху състоянието на кожата и косата. Но как да изядете семките на авокадото, когато те са толкова твърди? 

То трябва да се изсуши за няколко дни на слънчево място, върху радиатор или за няколко часа в предварително загрята фурна. След това се обелва и се смачква с блендер или ренде за зеленчуци. В този си вид може да се използва като добавка към смутита, мюсли или супи. Маслото от семки на авокадо също е чудесен продукт. 

4 невероятни ползи, които динените семки имат

Гроздови семки - не са вкусни, но са полезни

Обикновено в гроздето ще откриете една или няколко семки, въпреки че има и такива сортове, които са без. Добрата новина е, че те са безопасни за консумация, въпреки че не всеки може да хареса вкуса им. Най-често се използват за производството на екстракт и масло от гроздови семки.

Гроздовите семки са богати на антиоксиданти, включително фенолни киселини, антоцианини, флавоноиди и олигомерни проантоцианидини. В допълнение към антиоксидантните си свойства на семките от тези плодове се приписва антибактериално, антивирусно, противовъзпалително, антиалергично и съдоразширяващо действие. 
Посочва се, че те спомагат за понижаване на кръвното налягане, подобряване на кръвообращението, укрепване на кръвоносните съдове и поддържане здравето на мозъка. 

Семки от диня - идеални за закуска

"Не поглъщайте семките, защото ще се окажете с диня в стомаха". - много от нас са чували тази фраза като деца. Разбира се, тя няма нищо общо с истината, а динята трябва да се яде заедно със семките. 
Семките на динята се класифицират като суперхрани, т.е. непреработени продукти, съдържащи съставки, които са изключително полезни за организма. В семката на динята ще откриете магнезий, цинк, желязо, витамини от група В или моно- и полиненаситени мастни киселини.

Семките от диня имат положителен ефект върху състоянието на кожата. Маслото от семки на диня се използва широко в различни козметични продукти, в препарати за акне и такива, предназначени да забавят признаците на стареене. Този продукт е чудесен и за овлажняване на кожата. Маслото от семки на диня се използва и за коса.

Съставките, които се съдържат в семките на динята, са от съществено значение за правилното функциониране на сърцето и кръвоносната система. Намиращият се в тях аргинин помага за понижаване на нивата на кръвното налягане. 

Струва си да се знае също, че тези семки понижават нивата на кръвната захар, имат противовъзпалително и обезболяващо действие. Екстрактът от динени семки, според изследвания, подпомага лечението на стомашни язви.

Никога не изхвърляйте семките на тези плодове

Плодове със семки, за които да внимавате

За съжаление, семките на не всички плодове са толкова здравословни, а за някои трябва да внимаваме. В тази група попадат такива популярни плодове като ябълки, череши, сливи, кайсии и праскови например. Всички те имат една обща черта. Съдържат амигдалин, органично химично съединение от групата на цианогенните гликозиди. То придава на костилките на плодовете, в които се намира, горчив вкус и специфичен аромат, наподобяващ бадем.

В човешкия организъм амигдалинът се разгражда на: глюкоза, бензоев алдехид и циановодород. Той се разгражда до последното съединение. То е силно отровно и дори смъртоносно в големи дози. 
В непокътнато състояние амигдалинът не е опасен за здравето, но ситуацията се променя, когато семките се повредят, сдъвчат или усвоят. 

За щастие плодовете, които споменахме, много рядко се консумират със семки - тяхното присъствие просто ни пречи да се насладим на вкуса на плода. Затова се отърваваме от семките. 

Не бива да се притесняваме твърде много и от семките на ябълките, които, за разлика от другите плодове, се случва да сдъвчем или преглътнем. Няколко ябълкови семчици няма да ни навредят. Но е добре да помним, че в по-големи количества те могат да бъдат вредни за здравето. На медицинската общност са известни сериозни случаи на отравяния, причинени от консумацията на кайсиеви ядки или екстракт от кайсиеви ядки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com