Симптом на сериозен проблем ли е сънната парализа?

7660
Симптом на сериозен проблем ли е сънната парализа?
Снимка: iStock/Guliver

Изследователите на съня стигат до заключението, че в повечето случаи сънната парализа е просто знак, че тялото ви не се движи гладко през етапите на съня. В редки случаи сънната парализа е свързана с дълбоки психиатрични проблеми. През вековете симптомите на сънната парализа са били описвани по много начини и често са били приписвани на "зло" присъствие: невидими нощни демони или извънземни похитители. Хората отдавна търсят обяснения за тази мистериозна парализа по време на сън и съпътстващото я чувство на ужас.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СЪННАТА ПАРАЛИЗА?

Сънната парализа е усещане, че сте в съзнание, но не можете да се движите. Тя се появява, когато човек преминава между етапите на будност и сън. По време на тези преходи може да не сте в състояние да се движите или да говорите в продължение на няколко секунди до няколко минути. Някои хора могат също така да усещат натиск или чувство на задушаване. Сънната парализа може да съпътства други нарушения на съня, като например нарколепсия. Нарколепсията е непреодолима нужда от сън, причинена от проблем със способността на мозъка да регулира съня.

Ужасът в будно състояние - сънна парализа

КОГА ОБИКНОВЕНО СЕ ПОЯВЯВА СЪННАТА ПАРАЛИЗА?

Сънната парализа обикновено се появява в един от двата момента. Ако се появи, докато заспивате, се нарича предсънна или хипнагогична сънна парализа. Ако се случи, докато се събуждате, се нарича хипнопомпична или постдормитална сънна парализа.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ХИПНАГОГИЧНАТА СЪННА ПАРАЛИЗА?

Докато заспивате, тялото ви бавно се отпуска. Обикновено ставате по-малко съзнателни, така че не забелязвате промяната. Ако обаче останете или се осъзнаете, докато заспивате, може да забележите, че не можете да се движите или да говорите.

КАКВО СЕ СЛУЧВА ПРИ ХИПНОПОМПИЧНА СЪННА ПАРАЛИЗА?

По време на сън тялото ви редува REM (бързо движение на очите) и NREM (небързо движение на очите) сън. Един цикъл на REM и NREM сън трае около 90 минути. NREM сънят настъпва първи и заема до 75% от общото време на съня ви. По време на NREM съня тялото ви се отпуска и възстановява. В края на NREM сънят ви преминава в REM. Очите ви се движат бързо и се появяват сънища, но останалата част от тялото ви остава много отпусната. По време на REM съня мускулите ви са "изключени". Ако се осъзнаете, преди да е приключил цикълът REM, може да забележите, че не можете да се движите или да говорите.

Най-мистериозните състояния, в които можем да изпаднем, докато спим

КОЙ СТРАДА ОТ СЪННА ПАРАЛИЗА?

До четирима от всеки 10 души могат да получат сънна парализа. Това често срещано състояние често се забелязва за първи път в тийнейджърските години. Но мъжете и жените на всяка възраст могат да го получат. Сънната парализа може да се среща в семействата. Други фактори, които могат да бъдат свързани със сънната парализа, включват липса на сън, променящ се график на съня, психични състояния като стрес или биполярно разстройство или спане по гръб.  

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА СЪННАТА ПАРАЛИЗА?

Ако се окаже, че не можете да се движите или да говорите в продължение на няколко секунди или минути, когато заспивате или се събуждате, тогава вероятно имате изолирана повтаряща се сънна парализа. Често не е необходимо да се лекува това състояние. Можете да се консултирате се с вашия лекар, ако имате опасения. 

5 мистериозни състояния, в които можем да изпаднем, докато спим

КАК СЕ ЛЕКУВА СЪННАТА ПАРАЛИЗА?

Повечето хора не се нуждаят от лечение на сънната парализа. Лечението на всички основни заболявания, като например нарколепсия, може да помогне, ако сте тревожни или не можете да спите добре. Тези лечения могат да включват подобряване на навиците за сън, като например да се уверите, че спите по шест до осем часа всяка нощ, използване на антидепресанти, ако са предписани, за да помогнат за регулиране на циклите на съня или лечение на всякакви психични проблеми, които могат да допринесат за сънната парализа. 

КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ ЗА СЪННАТА ПАРАЛИЗА?

Няма нужда да се страхувате от нощни демони или извънземни похитители. Ако от време на време имате сънна парализа, можете да предприемете мерки у дома, за да контролирате това разстройство. Започнете, като се уверите, че спите достатъчно. Направете каквото можете, за да облекчите стреса в живота си, особено непосредствено преди лягане. Опитайте нови позиции за сън, ако спите по гръб. И не забравяйте да се обърнете към вашия лекар, ако сънната парализа редовно ви пречи да се наспите добре.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com