Спортуването няма да ви помогне да оздравеете, но може да предотврати следващото ви боледуване

1359
Спортуването няма да ви помогне да оздравеете, но може да предотврати следващото ви боледуване
Снимка: iStock

Редовното спортуване е полезно за имунната система. Някои изследвания предполагат, че дори могат да намалят риска от получаване на инфекции на горните дихателни пътища, като обикновена настинка. Дори само 30 минути умерени упражнения, пет пъти седмично, са достатъчни, за да донесат ползи. Тъй като упражненията са полезни за нашата имунна система, някои хора може да си помислят, че упражненията, докато сте болни, могат да ви помогнат да се изпотите и прочистите. За съжаление, когато става въпрос за обикновена настинка, няма доказателства, че упражненията, докато сте болни, могат да съкратят заболяването или да го направят по-леко.

Как да подсилим имунната си система през есента

Има няколко причини, поради които упражненията са полезни за нашата имунна система. Първата може да се обясни отчасти с хормоните, които се отделят, когато спортуваме. Те се наричат ​​катехоламини, които хората може би познават по-добре като адреналин и норадреналин. Тези хормони играят важна роля във функционирането на нашата имунна система, като предизвикват бързо освобождаване на важни имунни клетки, които помагат да се открие наличието на вируси или други патогени в тялото. Те също така увеличават количеството движение на нашите имунни клетки между кръвта и тъканта, което е важно за подпомагане на имунните клетки да откриват и предотвратяват заболявания, причинени от вируси или други патогени. Изследванията показват, че упражненията са един от начините да повишим нивата на тези важни хормони в нашето тяло.

Защо е важо да тренираме всеки ден?

Когато тренираме, увеличаваме притока на кръв, за да помогнем на тялото ни да се справи с повишените изисквания на упражненията. Този повишен кръвен поток поставя по-голямо напрежение върху нашите кръвоносни съдове, което освобождава специфични имунни клетки, наречени естествени клетки убийци и Т-клетки, които могат да бъдат намерени в латентно състояние по стените на нашите кръвоносни съдове. Естествените клетки убийци и Т клетките играят важна роля в убиването на клетки, заразени с вирус.

Какво можем да тренираме безплатно у дома?

Упражненията могат също така да помогнат в борбата ни с инфекциите по други начини. Например, доказано е, че по-възрастните хора, които редовно спортуват за период от един месец, имат по-бързо зарастване на кожни рани в сравнение с контролната група, която не спортува. Този по-бърз процес на заздравяване намалява риска от навлизане на вируси и бактерии в тялото чрез кожни рани.

Да тренираме ли, ако не се чувстваме добре или сме болни

Всички тези механизми заедно могат да подобрят имунната ни система и да намалят риска от разболяване от вирусни инфекции. Дори не е нужно да сте редовен посетител на фитнес, за да видите ползите. Три проучвания показват, че когато хора, които не спортуват, започнат редовно да ходят бързо в продължение на 40-45 минути, пет дни в седмицата, те виждат 40-50 процента по-малко дни на симптоми на инфекция на горните дихателни пътища в сравнение с контролната група.

Най-честите митове за спортуването, които всъщност са вредни за здравето

Въпреки ползите от упражненията, трудно е да се разбере дали упражненията, докато сте болни от настинка, ще ви помогнат да преодолеете заболяването си по-бързо, отколкото ако не спортувате. Понастоящем няма проучвания, които да изследват това, до голяма степен поради това колко трудно би било да се проведе този тип проучване, най-вече защото някои от участниците нарочно трябва да бъдат заразени с вирус, за да се сравни дали упражненията имат някакъв ефект или не. Това не само би било трудно да се направи, но може да бъде и неетично.

Не правете тези 5 грешки по време на тренировка, ще увредите ставите

Тъй като упражненията са полезни за имунната система, защо тренирането, докато сте болни, не може да подобри реакцията на имунната система към инфекцията? Е, важно е да запомните, че упражненията могат да стресират тялото. Този стрес може от своя страна да направи имунните клетки по-малко способни да реагират на патогени. Това може да се дължи отчасти на факта, че тялото се нуждае от повече кислород и съхранена енергия (под формата на глюкоза), когато тренираме, от които нашите имунни клетки също се нуждаят, за да помогнат в борбата с вируса. Ако тялото се бори със съществуваща инфекция и след това е изложено на стрес от упражнения, това може да не е от полза за имунния отговор.

Експерти: Честите бустерни дози може да отслабят имунната система

Но докато в момента няма доказателства, че упражненията, докато сте болни от настинка, могат да ви помогнат да я преодолеете по-бързо, това не означава, че не можете да спортувате, ако искате. Ако симптомите ви са предимно над врата (като хрема или запушен нос), започнете с упражнения с по-ниска интензивност от обикновено, за да видите как се чувствате. Ако се чувствате добре, можете постепенно да увеличите интензивността си. Но ако упражненията ви карат да се чувствате по-зле, починете си. Също така не се препоръчва да правите упражнения, ако имате треска, болки в мускулите или повръщане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой чай е най-здравословен: пийте 2-3 чаши на ден и вижте резултатите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно