Спрете стареенето с тези 5 полезни продукта

4738
Спрете стареенето с тези 5 полезни продукта
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки че стареенето е неизбежен биологичен процес, който не може да бъде спрян, има няколко начина да го забавите, казват лекарите. Това включва действия, насочени към цялостното здраве, вариращи от упражнения до промяна на хранителните навици. По-специално има пет здравословни храни, които диетолозите препоръчват да включите в ежедневната си диета, за да забавите стареенето, независимо от възрастта ви.

Пет здравословни храни за забавяне на стареенето

1. Горски плодове

„Плодовете са мощен източник на антиоксиданти, които помагат на тялото да се отърве от свободните радикали“, казва диетологът Сидни Грийн. Тя обясни, че свободните радикали са един от компонентите на стареенето и могат да допринесат за развитието на състояния като старчески петна и бръчки. Антиоксидантите от своя страна предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Различните горски плодове съдържат различни видове антиоксиданти, но боровинките са един от най-добрите източници на тези вещества, добавя лекарят.

Лекар: Правете тези 3 неща, за да забавите стареенето

2. Кресон

Този зеленчук съдържа четири пъти повече бета-каротин от ябълката и 23% от дневното препоръчително количество витамин К на 100 г. Според диетолога Ейми Шапиро, кресонът е богат на различни хранителни вещества, включително калций, който е важен за здравето, костите и доброто състояние на кожата.

3. Авокадо

Авокадото е отличен източник на здравословни мастни киселини и витамин Е, който е антиоксидант. Както Грийн обяснява, плодът помага за поддържане на здрава кожа, коса и нокти и намалява възпалението в тялото. Освен това авокадото предпазва от развитието на редица заболявания, които могат да доведат до по-бързо стареене, включително хипертония, метаболитен синдром и висок холестерол, каза лекарят.

4. Червен пипер

Тези зеленчуци съдържат мощен антиоксидант, който помага за стимулиране на производството на колаген – витамин С и каротеноиди. Последните се борят с възпалението и помагат за защита на кожата от увреждане от слънцето и агресори от околната среда.

Учени обърнаха стареенето назад

5. Бадеми

Тези ядки са с високо съдържание на витамин Е, който помага за възстановяване на увреждането на кожата. Здравословните мазнини в бадемите поддържат кожата хидратирана и устойчива на UV лъчи. Бадемите могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и диабет тип 2, както и за забавяне на когнитивния спад.

Много фактори могат да повлияят на преждевременното стареене и появата на мимически линии. Някои от тях са доста очевидни, но други може да са изненада. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com