Тиквата - хитът на сезона

3180
Тиквата - хитът на сезона
Снимка: iStock

Тиквата се свързва с много ползи за здравето. Вкусът й е описан като деликатен, но е и питателен. Хората ядат повече тикви през зимата, когато са лесно достъпни. Макар че тиквата е вкусна, тя има много полезни свойства. Също има причини, заради които не бива да пренебрегвате този плод, когато му е сезонът. Любителите на тиква не трябва да пренебрегват тази есенна основна храна. Тиквата може да се използва в сладки или солени рецепти без особена разлика във вкуса. Широката му кулинарна гама е едно от многото предимства на този зеленчук. Нека видим някои от  здравословните свойства на тиквата:

Тиквата е нискокалорична и богата на фибри

Порцията тиква от 200 грама осигурява 52 калории и 3 грама фибри. Тъй като богатите на фибри храни помагат на храносмилането и карат хората да се чувстват сити по-дълго, това се счита за положителна полза. Проучване в Харвард, включващо 40 000 участници, заключава, че фибрите са ключът към здраво сърце и по-нисък риск от коронарна болест на сърцето. Това е така, защото фибрите участват в храносмилателната система.

За какво е полезен сокът от тиква?

Бета каротинът в тиквата помага на тялото да произвежда витамин А

Бета-каротинът в тиквата му позволява да действа като антиоксидант. Това означава, че се бори със свободните радикали в тялото; те причиняват увреждане на клетките и дори водят до развитие на рак. Тази добавка е от полза за здравето на очите, грижата за кожата и намаляването на бръчките. Като изядете една чаша тиква, можете да получите повече от 200% от дневната препоръчителна доза витамин А, който се извлича от бета-каротин в тялото.

Тиквата може да се яде от хора с диабет

Тиквата може да помогне за регулиране на нивата на инсулина и кръвната захар. Това го прави много по-лесно хранително предизвикателство от диабета.

Тиквените семки и тяхната полза

Тиквените семки съдържат необходимата аминокиселина триптофан. Чрез консумацията на тези семена хората могат да подобрят съня си и да намалят стреса и лошото настроение. Тези семена също съдържат витамини Е, С, К и калций. Те също така са пълни с калий, фосфор, желязо, магнезий и цинк.

Каква е ТАЙНАТА на перфектната печена ТИКВА

Тиквата е силен антиоксидант

Чрез увеличаване на нивата на антиоксиданти рискът от развитие на хронични заболявания може да бъде намален. Тялото произвежда свободни радикали чрез своите метаболитни процеси. Тези молекули са много нестабилни, но служат за полезна цел. Те атакуват опасните бактерии в тялото и помагат в борбата с инфекциите. Въпреки това наличието на твърде много свободни радикали в тялото може да причини оксидативен стрес. Това състояние е свързано с няколко хронични заболявания, включително рак и сърдечни заболявания.

Антиоксидантите алфа-каротин, бета-каротин и бета-криптоксантин, открити в тиквите, могат да предпазят клетките от свободните радикали. Тези витамини също намаляват риска от слънчево изгаряне, рак на кожата и други здравословни проблеми.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com