Трябва ли да пиете много вода след повръщане?

30903
Трябва ли да пиете много вода след повръщане?
Снимка: iStock

Повръщането може да бъде причинено от сериозно заболяване или да се появи като страничен ефект от медицинско лечение или състояние. Пиенето на много вода или друга течност след повръщане може да доведе до по-силно повръщане. Въпреки че повръщането не е вредно, то може да доведе до обезводняване. Това е потенциално опасно, особено за деца и възрастни хора. Вместо това опитайте да пиете малки количества вода. 

КАК ДА СЕ ХИДРАТИРАМЕ СЛЕД ПОВРЪЩАНЕ?

Хидратирането е важна стъпка след повръщане. Не пийте никакви течности в продължение на един или два часа след повръщането. Ако устата ви пресъхне или имате лош вкус в устата, можете даизплакнете устата си с вода. Един до два часа след повръщането и след като гаденето е намаляло, започнете бавно да се хидратирате. Отпивайте бистри течности на всеки 15 минути в продължение на три до четири часа. Ако отново започнете да повръщате, започнете отново процеса на хидратация отначало.

Колко вода трябва да пиете и защо?

НЕ ПИЙТЕ ТВЪРДЕ МНОГО ВОДА

След повръщане може да сте загрижени за рехидратирането си. Имате важно и основателно притеснение. Въпреки това, вместо да изпиете чаша вода, опитайте се да се върнете към нея постепенно. Ако пиете твърде бързо, може да се окаже, че след изпиването на водата ще я повърнете.

ПРИЕМЛИВИ ТЕЧНОСТИ СЛЕД ПОВРЪЩАНЕ

След повръщане пийте бистри течности, които не съдържат кофеин или алкохол. Допустимо е да пиете вода или течности, които съдържат захар. Джинджифилова бира, плодов сок, спортни напитки и бистри бульони са приемливи течности. Не пийте плодови сокове, които са киселинни, като портокалов сок или лимонада. 

Можете също така да ядете сладолед или желатинови закуски. Избягвайте да пиете мляко или мазни течности. Ако повръщането е придружено от диария, ограничете подсладените напитки, които могат да влошат диарията. Вместо това изберете продукти, специално разработени за заместване на електролитите, които се предлагат в течности и сладоледи.

Какво ще стане с вас, ако пиете прекалено много вода

КОГА ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ЛЕКАР

Първата помощ при повръщане може да включва самопомощ, но в други случаи може да се наложи да посетите лекар. Дехидратацията може да бъде причинена от загуба на течности по време на повръщане, невъзможност да се пият течности или комбинация от двете. Децата и по-възрастните хора са най-застрашени от дехидратация след повръщане.

Тъй като децата може да не са в състояние да ви съобщят симптомите си, наблюдавайте ги внимателно за признаци на дехидратация. Те включват сухота в устата, учестено сърцебиене, хлътнали очи, липса на сълзи, замаяност и чувство на летаргия. Уринирането по-рядко от веднъж на всеки осем часа също е признак за дехидратация.

Как да се храним след разстройство?

Обърнете се към лекар, ако подозирате дехидратация или ако имате гадене и повръщане, които продължават повече от 24 часа. Децата трябва да се обърнат към лекар, ако са повръщали повече от 12 часа. Свържете се незабавно с лекар за бебе, което има сериозен пристъп на повръщане. Дехидратацията може да настъпи много бързо при бебетата. Други сериозни симптоми, които налагат посещение при лекар, са повръщане, придружено от болки в корема, и повръщане на кръв.

ХРАНЕНЕ СЛЕД ПОВРЪЩАНЕ

Изчакайте поне 12 часа след повръщането, за да се храните с твърди храни. Започнете с малки количества крекери, сух препечен хляб, кренвирши, банани, бял ориз, обикновени картофи или ябълково пюре. Яжте само безвкусни храни, като избягвате пикантни и мазни храни. Също така избягвайте сурови плодове и зеленчуци, ако повръщането е било придружено от диария. Спрете да се храните, ако гаденето или повръщането се върнат.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

С екрана нагоре или надолу: Ето как да удължите живота на телефона си

Заменете сьомгата с тази много по-полезна и евтина риба

Не са нужни строги диети, за да контролирате високото кръвно: Ето какво установиха учените

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 март /валутен калкулатор/

Зодиите, които имат лошия навик да предават - много внимавайте с тях!

Какво е бърнаут? 22 признака, че сте изправени пред него и как да се възстановите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com