Учени разкриха как можем да се справим с честото уриниране нощем

38049
Учени разкриха как можем да се справим с честото уриниране нощем
Снимка: iStock/Guliver

Медицинският термин, който се използва за обозначаване на прекомерно уриниране нощно време, е ноктурия или никтурия.

Ето какво ни разказва д-р Фредерико Фуриел, уролог. 

Освен неприятното нарушаване на съня, ноктурията (никтурията) може също да бъде признак на по-сериозно основно заболяване – да речем, високо кръвно налягане. Явлението може да наблюдаваме във всяка възрастова група, но се среща по-често с напредването на възрастта както при мъжете, така и при жените, невинаги по еднакви причини. Има различни видове и причини за поява на ноктурия.

Полиурия

Това представлява обилно уриниране през цялото денонощие (над 3000 мл урина) – обикновено е следствие от дейността на бъбреците, които филтрират твърде много течност, дори през нощта.

Причините, провокиращи полиурия, може да бъдат: пиене на много течности, нелекуван диабет (както от тип 1, така и от тип 2), гестационен диабет (който възниква по време на бременност).

Тренирай пикочния си мехур – не допускай той да контролира деня ти!

Нощна полиурия

Страдащите от нощна полиурия изхвърлят само нощем голям обем урина. Което на свой ред означава, че през деня този обем е нормален или намален.

Причините за нощна полиурия може да са различни: застойна сърдечна недостатъчност (течностите са склонни да се събират в краката поради гравитацията; когато човек легне да спи, гравитацията не задържа течността в краката, навлиза във вените и се филтрира от бъбреците, произвеждайки урина); нарушения в съня от типа на сънна обструктивна апнея (прекъслечно или често спиращо дишане по време на сън); определени видове лекарства; консумация на течности преди сън, особено кафе, кофеинови напитки или алкохол.

Какво издава урината за вашето здраве

Често уриниране нощно време (ноктурия)

Високата честота на нощно уриниране е най-срещаният тип ноктурия. Общото количество урина не е голямо, обикновено защото пикочният мехур е неспособен да се напълни или изпразни напълно, преди да почувствате нужда от уриниране. Възможно е намаленият капацитет на пикочния мехур да е последица от: запушване на изхода му; доброкачествена хиперплазия на простатата (при мъжете): свръхрастеж на простатата (нераков), което възпрепятства потока на урината; последици от тазова лъчетерапия; свръхактивен пикочен мехур (спазми); възпаления на пикочния мехур; инфекция на пикочния мехур или рецидивираща инфекция на пикочните пътища; интерстициален цистит; злокачествено заболяване (рак) на пикочния мехур.

Ноктурия и бременност

Ноктурията понякога е и ранен симптом на бременност. Тоест, прекомерното уриниране нощно време може да възникне в началото на бременността - но има тенденция да се влошава, когато бебето расте и притиска все повече пикочния мехур.

Признаци и симптоми на ноктурия

Ноктурията може да означава по-сериозна патология. Ето защо е необходимо да се следи за някои признаци на често нощно уриниране, а именно: събуждане нощем повече от веднъж за уриниране; по-голям обем урина (при наличие на полиурия); прекомерна умора; дневна сънливост поради нарушен цикъл на съня.

3 причини за често уриниране

Лечение

Лечението на ноктурия зависи от основната причина, която предизвиква честото уриниране нощно време. Ала са налице също и някои общи опции, които може да бъдат приложени.

Ноктурията се влияе позитивно от промени на поведението в обичайното ежедневие като, например, следните. Ограничаване на течностите вечерно време (особено кафе, кофеинови напитки и алкохол). Уточнете времето за прием на диуретици (вземайте ги късно следобед, минимум поне 6 часа преди лягане). Нощем повдигайте краката си на възглавници (за да предотвратите натрупването на течности).

Ако измененията в начина на живот не помогнат при лечението на ноктурия, лекарят може да предпише с цел облекчаване на дискомфорта някои от следните видове лекарства. Антихолинергични медикаменти за успокояване симптоматиката на свръхактивен пикочен мехур. Лекарства, подпомагащи бъбреците нощно време да произвеждат по-малко урина. Диуретици за подпомагане на регулирането в отделянето на урина.

Внимание! Статията е само информативна. Винаги търсете консултация с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com