Употребата на продукти за грижа за кожата от деца е опасна: Предупреждение от дерматолози

1217
Употребата на продукти за грижа за кожата от деца е опасна: Предупреждение от дерматолози
Снимка: Instagram

Нарастващата тенденция при 8-годишните да използват продукти за грижа за кожата може да ги остави с необратими кожни проблеми, предупреди Британската асоциация на дерматолозите, цитирани от BBC.

Някои деца искат от родителите си луксозни артикули, след като видят, че любимите им инфлуенсъри ги ползват в платформи като YouTube и TikTok. Много от продуктите съдържат потенциално вредни активни съставки, предназначени само за възрастни, като ексфолиращи киселини. Те могат да провокират алергии или екзема.

Съдържанието за грижа за кожата е неограничено в социалните мрежи и ежедневно се публикуват видеа от типа „Моята дневна рутина“, които генерират милиони гледания.Работници в козметичен магазин в САЩ казват, че децата често злоупотребяват с тестерите в магазина.

Още: 5 златни правила за грим за пухкави момичета

Марка, която представя грижа за кожата за възрастни стана толкова популярна, че основателят е трябвало да каже „децата и младежите да стоят далеч от нашите по-силни продукти, които включват киселини и ретиноли“ в социалните медии. „Кожата им все още не се нуждае от тези съставки.“

Малката Сейди „моли“ майка си Луси да й купи продукт на конкретната марка, виждайки, че нейни приятели притежават такива. Когато тя отказа, осъзнавайки, че са неподходящи, Сейди моли други членове на семейството, които не са толкова наясно с потенциалната вреда. Майката на момиченцето казва, че продуктите карат кожата на Сейди да я сърби и да се зачервява, съответно трябвало да спре дъщеря си да ги използва, разказва още медията.

„Наистина е трудно, когато детето ви говори само за това“, казва Луси пред BBC News. Майката забранява на детето да ползва TikTok, тъй като е твърде малка за платформата, но много от създателите на съдържание, които харесва, все още са лесно достъпни в YouTube Shorts. „Да се опитваш да я образоваш на осемгодишна възраст за това каква трябва да бъде грижата за кожата е наистина трудно, когато има инфлуенсъри, на които тя вярва повече от всеки друг“, казва майката на момиченцето.

Съвети от дерматолог

Педиатричният дерматолог д-р Тес Макферсън казва, че е важно децата да получават "информация, а не дезинформация" относно грижата за кожата.

Още: Как изменението на климата ще трансформира козметиката?

Много от продуктите са против стареене и съответно са подходящи за по-възрастна кожа – „не стават за деца,“ казва дерматологът.

„Те могат да причинят дразнене на кожата, независимо от възрастта, в която сте – но очевидно за по-млада кожа, могат да бъдат потенциално опасни или проблематични.“ Много от продуктите са силно ароматизирани и могат да се получат алергии към някои от тях, обяснява д-р Макферсън, който представлява Британската асоциация на дерматолозите. Освен това място за тревога има и в опаковките, които често са ярки и цветни и следователно привлекателна за децата. Към момента няма възрастови ограничения за закупуване на тези артикули в магазини или онлайн.

Като заключение дерматологът казва, че „не е нужно да харчите много пари за скъпи продукти и няма смисъл да търсите перфектна кожа, каквато знаем, че не съществува“. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com