Вредна ли е бирата за сърцето или е просто мит?

25252
Вредна ли е бирата за сърцето или е просто мит?
Снимка: iStock

В миналото дълги години лекарите допускали, че консумирането на малки дози алкохол може да предотврати сърдечни заболявания. Обаче новите изследвания сочат, че даже еднократно приемане на бира покачва кръвното и причинява трайни промени във функциите на сърдечно-съдовата система.

Д-р Хари Кореа Фильо разяснява проблема. 

Алкохолният ефект върху сърцето

Щом даже малка доза алкохол навлезе в кръвта, циркулира в нея 6-7 часа. През това време сърцето работи непродуктивно: пулсът се повишава и кръвта по-бавно доставя кислород към тъканите. Пукат се капиляри и кръвоносни съдове, тъй като кръвта в тях се сгъстява. Това е особено забележимо чрез т. нар. „синдром на червения нос“ при ииндивиди, склонни към алкохолизъм. Кръвното се качва, без значение дали човек пуши или не, както и независимо от телесното тегло, от възрастта.

Медик разкри как да прикрием миризмата на алкохол

Вредният ефект е не само временно смущение в сърцето. При постоянен прием на алкохол то натрупва много мазнини, тъканите се отпускат. Това е пречка за нормалната функция на сърдечния мускул, той не се справя, предразположен е към хипертония и атеросклероза. 30% от внезапните смъртни случаи са провокирани от алкохол: сърцето не издържа на претоварването. Процесите в него при пиене на алкохол не винаги са еднакви: газираните напитки ускоряват интоксикацията, а газовете допринасят за бързото абсорбиране на течностите. Това препълва кръвоносните съдове и увеличава натоварването върху мускулите.

Човек има около 3 литра кръв в организма си, но при пиене на бира или други нискоалкохолни напитки обемът на течностите в организма се увеличава до 5-6 литра – така при честа употреба на алкохол сърцето е постоянно в напрегнато състояние. Наблюдава се покачване на кръвното и развитие на хипертония. След това се развива атеросклероза, която провокира коронарна сърдечна болест. Тази верига от заболявания се развива дори при пиене само на 0.5 литра бира по няколко пъти седмично. Виното и концентрираните напитки са не по-малко вредни за хората.

Бирата е газирана напитка. Всеки знае, че наличието на въглероден двуокис в алкохолен разтвор ускорява усвояването както на самия алкохол, така и на разтворителя - водата. Бързата абсорбция на алкохола води и до бърза интоксикация, а голямото количество вода причинява рязко преливане на съдовото русло - така наречената хиперволемия. Налага се сърцето да работи по-усилено за изпомпването на тази допълнителна течност. Оттук има няколко стъпки до хипертонията. После следват атеросклероза (втвърдяване на кръвоносните съдове, намаляване на тяхната еластичност) и в резултат на това насищане с холестерол.

Кой е най-вредният алкохол през лятото?

Вторият, след хиперволемията, фактор, който прави бирата много вредна, е наличието в нея на високо съдържание на минерала кобалт – той все още често се използва за стабилизатор на пяната в много от масово произвежданите бири. При честа употреба на кобалт миокардните влакна (сърдечният мускул) стават отпуснати. Забелязват се малки кръвоизливи, микротромбози - всичко това заедно „довършва“ вече нездравословен сърдечен мускул. С времето сърдечният мускул първоначално се увеличава по размер, компенсирайки слабостта на контракцията, до т. нар. „биче" или „бирено сърце".

Кухините му се разширяват и тогава идва момент, в който сърцето не издържа и „заявява“: стига, това е – не мога повече! И вече не се опитва да прокара цялата входяща течност през съдовете. В резултат се проявява силната вреда от бирата - кръвта застоява в кухините на сърцето, белите дробове и вените, и възниква състояние, наречено "сърдечна недостатъчност". Това вече не се лекува нито с билки, нито с почивка – а започват хоспитализации, системи, инжекции. И тогава настъпва дълъг, понякога доживотен прием на определени лекарства, които енергийно поддържат миокарда.

Внимание! Тази статия е само за информация. Относно проблемите, засегнати в нея, се допитвайте до специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com