За кои хора не е полезно овчето кисело мляко?

26036
За кои хора не е полезно овчето кисело мляко?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Свикнали сме да възприемаме киселото мляко като една от най-полезните и здравословни храни, които можем да поднесем на трапезата си, и вероятно не предполагаме, че и този продукт има своите противопоказания и може да се окаже неподходящ за консумация от определени потребители. Овчето кисело мляко у нас не е сред най-масово търсените на пазара, на него се гледа по-скоро като на деликатес, което прави познаването на ползите на рисковете от консумацията му, които крие за определени групи хора, още по-слабо известни. Срещаме ви с тях в настоящата статия, за да разберете какви здравословни ползи носи то и за кого не е изобщо полезно овчето кисело мляко.

Ползи от консумацията на овчето кисело мляко

Маслеността и плътността на овчето мляко са по-големи в сравнение с тези на козето и кравето мляко, вкусът му е по-специфичен и то не е сред най-предпочитаните и купуваните у нас. За сметка на това е сред най-богатите на калций и не само – съотношението между калция и фосфора в продукта, което съотношение е важно за усвояването на калция, е идеално. Също така е и най-богато на витамини и минерали. Други безспорни ползи от консумацията на овчето кисело мляко са:

5 ПОЛЗИ да ядем редовно кисело мляко

  • Помага на организма да се справи със свободните радикали, които увреждат клетките и причиняват както заболявания, така и преждевременно стареене. Постига това благодарение на богатото разнообразие от антиоксиданти, които съдържа.
  • Препоръчва се да се приема от подрастващи и бременни, тъй като помага за развитието на плода и на младия неукрепнал организъм.
  • Съдържа щедри дози витамин А, както и богато разнообразие на други витамини и минерали.
  • Овчето мляко е решение за потребителите, които имат кожни проблеми след консумация на краве мляко като акне например. Не съдържа казеин и този факт го прави подходящ избор за потребителите с алергия към казеина.
  • Има и твърдения, че овчето мляко предотвратява появата на диабет тип 2, Алцхаймер и рак, като постига това благодарение на съдържанието на CLA. 

Здравословна диета с кисело мляко

Потенциални вреди от консумацията на овче кисело мляко

Учените откриват, че има хора, за които не е полезно овчето кисело мляко. Сред тях са:

  • Възрастни хора със силно увредена имунна система или терминално болни пациенти, чиито имунитет също е сринат, тъй като прекомерната консумация на кисело мляко в тези случаи може да доведе до инфекция в червата поради бактериите, които съвсем естествено съдържа продуктът и които са полезни за здравите хора с нормално функционираща имунна система.
  • Заради високата си масленост овчето кисело мляко не се препоръчва на хора в напреднала възраст особено ако страдат от високо кръвно налягане, проблеми с килограмите и произтичащите от наднорменото тегло усложнения, висок холестерол и т.н. Възрастните хора следва да избират по-малко маслени млека и да оставят овчето мляко на подрастващите, за които то е наистина ценно и полезно. 
  • Овчето кисело мляко не е особено ценно за спортистите, макар да не можем да го наречем вредно. То не съдържа казеин, качествен източник на аминокиселини, който е изключително ценен за трениращите и активните спортисти, тъй като не позволява загубата на мускули при диета за намаляване на мазнините в тялото и намалява чувството за глад. Липсата на казеин прави овчето кисело мляко не особено добър избор за спортуващите и активните хора, които гледат на казеина като на една от най-ценните за тях добавки към менюто им.
  • Овчето мляко не е и най-добрият избор на мляко и за хората с наднормено тегло, тъй като е по-калорично от козето и кравето, с което не допринася за отслабване и не е особено подходящо като храна от диетичен режим.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com