Защо ми се спи постоянно през деня?

13800
Защо ми се спи постоянно през деня?
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте изтощени и мудни, това може да е повече от просто чувство на изтощение.

Чувствате се отпаднали след това, което сте смятали за добър нощен сън? Посягате към третата чаша кафе до обяд, за да продължите работа? Разбира се, всички се чувстваме уморени в различни моменти от живота си. Но ако винаги се чувствате уморени, това може да е нещо повече от липса на достатъчно сън. Чувството за умора може да произтича от по-сериозни проблеми като сънна апнея, депресия, диабет или хронично бъбречно заболяване. Специалистът по семейна медицина Джаред Анкерман, обсъжда различните причини за умората.

Какво те кара да си толкова уморен?

Едно и също нещо ли е да си уморен и да се чувстваш уморен? Да и не, казва д-р Анкерман. „В днешния ден и епоха ние използваме тези термини взаимозаменяемо, което не е правилно“, казва той. „Умората е нещо естествено. Може да сте уморени след напрегнат работен ден или упражнения. Това е нормално и повечето хора изпитват това. От друга страна, умората е по-интензивна от просто умора. „Без значение колко си почивате или колко малко правите, все още имате чувството, че нямате много енергия или способност да правите много“, казва д-р Анкерман. „Понякога може да е знак за нещо по-сериозно, което се случва.“

Някои от причините да чувствате умора

Анемия

Ако имате дефицит на желязо, известен като анемия, вие не произвеждате достатъчно червени кръвни клетки. Тези клетки са необходими, за да доставят на тялото ви необходимото количество кислород, за да могат органите да функционират правилно. Това може да ви накара да се почувствате отпаднали и изтощени. Анемията е най-често срещаното заболяване на кръвта в САЩ, засягащо около 3 милиона американци.

5 необичайни причини за хронична умора

Сънна апнея

Събуждате ли се през цялата нощ? Може да имате сънна апнея, нарушение на съня, при което дишането ви прекъсва по време на сън. Въпреки че сънната апнея може да доведе до други здравословни проблеми като високо кръвно налягане, диабет и инфаркти, тя също може да ви накара да се чувствате по-уморени от обикновено. „Неадекватният сън или нарушеният нередовен сън може да допринесе за умора“, казва д-р Анкерман. „Много хора страдат от хроничен дефицит на сън. Препоръчвам на възрастните да се опитат да спят поне осем часа."

Бременност

Логично е, че ако сте бременна, може да сте по-уморени от обикновено. „Това е напрежение за тялото ви“, казва д-р Анкерман. „Вие отглеждате друг човек в тялото си. Вашето тяло работи, за да поддържа вас и вашето неродено дете с приток на кръв и енергия.

Диабет

За хората с диабет чувството на умора е един от основните симптоми. „Ако хората контролират зле своя диабет, те ще видят скок в нивата на кръвната си захар“, казва д-р Анкерман. „Всъщност това може да ви дехидратира леко и да причини умора.“

Как да НАМАЛИМ хроничната умора през горещите летни дни

Депресия

Разговорът с вашия лекар за това колко сте уморени е добра отправна точка за определяне дали има някакви основни причини, казва д-р Анкерман. Вашият лекар ще започне с вашата медицинска история, ще направи физически преглед и евентуално ще поиска кръвна картина. „Ако всичко това е нормално и не можем да намерим причина за умора, ще започнем да разглеждаме разстройствата на настроението“, казва д-р Анкерман. Депресията може да доведе до слаб интерес към ежедневните дейности, което може да доведе до умора, както и да повлияе на навиците ви за хранене и сън.

Неактивна щитовидна жлеза

Хипотиреоидизъм, не произвежда достатъчно тиреоиден хормон. Вашият метаболизъм започва да се забавя и това може да доведе до умора. „Когато говорите с вашия лекар, той вероятно ще назначи някои тестове на щитовидната ви жлеза, за да определи дали имате проблеми с щитовидната жлеза“, казва д-р Анкерман.

Хронично бъбречно заболяване

Намаляването на бъбречната функция може да доведе до събиране на токсини и примеси в кръвта, което може да ви накара да се чувствате уморени и слаби. Друг рисков фактор? Може да развиете анемия, което също може да обясни вашата умора. „Особено пациентите с краен стадий на бъбречно заболяване или тези, които са на диализа, могат да имат проблеми с умората“, казва д-р Анкерман.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com