20 деца от Девня ще бъдат обхванати от механизма за връщане в училище

2265
 20 деца от Девня ще бъдат обхванати от механизма за връщане в училище
Снимка: Getty Images/Guliver

20 са децата, живеещи на територията на община Девня, които трябва да бъдат обхванати от междуинституционалния механизъм за връщане в училище, съобщиха от пресцентъра на Община Девня. Това стана ясно на работна среща между представители на Регионалното управление на образованието (РУО) – Варна начело с неговия началник Венцеслава Генова, кмета на Девня Свилен Шитов и заместника му Донка Йорданова, ресорни специалисти от общинската администрация и социалните служби, училищни директори, педагози, полицейски служители и др.

В рамките на работната среща от РУО – Варна проведоха инструктаж за сформиране на мобилен екип на територията на общината по приетия от правителството механизъм за връщане на деца в училище, които са отпаднали през миналата учебна година.

Мъжът, причинил смъртта на леля си във Варна, е предаден на съд

56-годишният мъж, който причини смъртта на леля си във Варна е предаден на съд. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна. ...

„Започваме от Девня, където местната власт проявява огромно разбиране по проблема и срещаме сериозна подкрепа от кмета Свилен Шитов“, заяви г-жа Венцеслава Генова. Тя и други експерти от РУО се включиха в сформирания мобилен екип, който обходи адреси в квартал „Река Девня“ и Гъбената махала в индустриалното градче и разговаря лично с родители на отпаднали от училище деца.

Оказа се, че 6 от подадените по списъка на ГРАО 26 деца вече са навършили задължителната за училище 16-годишна възраст и няма как да бъдат обхванати от междуинституционалния механизъм. Тези списъци непрекъснато ще се актуализират, включително и с данни от Гранична полиция, тъй като някои отпаднали от училище деца вече пребивават в чужбина, стана ясно по време на обхода.

Такъв е случаят с дъщерята на Силвия Анкова от Гъбената махала, която е при баща си в Германия и щяла да учи там, твърди майката. През учебната 2016/2017 година момиченцето е било пети клас в СУ „Васил Левски“ – гр. Девня, но отпаднало от училище поради проблеми с поведението, разказа Анкова. Нейни съседи от Гъбената махала заявиха, че не пускат децата си на училище, защото там било пълно с наркомани, а учителите ги биели и ги обиждали на етническа основа.

След всяко обхождане на адрес мобилните екипи трябва да изпращат протокол до МОН в рамките на 48 часа, в който трябва да се фиксират индивидуално набелязаните мерки за връщане на училище на съответното дете.

40 деца във Варненско са спрели да ходят на училище по социални причини

40 деца са прекъснали образованието си през учебната 2016/2017 година по социални и семейни причини във Варна и областта. Това каза в и...

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com