X
 
 

Последната ни подводница безславно гние на варненското пристанище

1355 0
Последната ни подводница безславно гние на варненското пристанище
Снимка: БГНЕС
Последната българска подводница e заплашена от гибел.

Осем години след като беше свалена от въоръжение тя гние във Варна, а проектът за превръщането ѝ в музей все още не е осъществен, пише БГНЕС.

Така след четвърт век служба приключи славният път на „Слава" във Военноморските ни сили. В момента "Слава" е тъжна гледка - закотвена на пристан, потънала в ръжда и изгнила.

След "пенсионирането" ѝ подводницата бе прехвърлена на Община Варна, за да стане музей. Идеята обаче не е реализирана. Подводницата по естествен път ще стане на скрап, освен ако не се вземат спешни мерки.

Тази година се навършва един век от началото на подводното плаване в България - добър повод да бъде спасена последната ни подводница.

Спряха проекта за подводницата музей във Варна

Идеята за превръщане на последната българска подводница „Слава“ в музей на открито е в застой, тъй като липсват достатъчно ...

Произведена е в Съветския съюз по проект „633“ или НАТО-клас „Ромео“ през 1959 г. Носи името „Ленински комсомол“ до 1991 г., когато е преименувана. В българските ВМС влиза на въоръжение през декември 1985 г. Първият ѝ командир под български флаг е капитан лейтенант Дарин Матеев. През 1989 г. „Слава“ е обявена за „подводна лодка първенец на ВМС“. През 90-те години на XX век не се използва активно, поради привършване на ресурса на батерията, която бива сменена през 1998 г. След влизането на България в НАТО подводницата участва в множество съвместни учения, като през 2007 г. участва в учение за спасяване на екипаж на аварирала подводница, завършило успешно. Най-дългогодишният ѝ командир е кап. I ранг Камен Кукуров.

„Слава“ е дълга 76 м, широка – 7 м, има дълбочина на газене 6 м. Максималната дълбочина на потапяне е 300 м. Развива максимална скорост на повърхността 15,3 възела, а под вода – 13,2 възела. Силовата установка е от 2 дизелови и 2 електродвигателя, които задвижват 2 винта. Подводницата разполага с 6 торпедни апарата на носа и 2 на кърмата. Общо 54 души екипаж се грижат за управлението, поддържането на системите и въоръжението. На официална церемония през ноември 2011 г. подводницата е извадена от състава на Военноморските сили и дарена на община Варна, след което има планове да бъде превърната в музей.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители