Интервюто със Слави Трифонов - пълен провал за българската журналистика

20251
Интервюто със Слави Трифонов - пълен провал за българската журналистика
Снимка: Print Screen

Страхът и угодничеството са може би най-тежките недъзи на днешната българска журналистика.

Политиците от властта са старателно обгрижвани в ТВ или радио ефира и обикновено им задават удобни въпроси. Журналистите се държат с тях някак дружески, сякаш са стари познати и много внимават да не ги засегнат или ядосат с нещо. Властимащият трябва да се чувства в свои води, в никакъв случай като на разпит или отчет. Сакън да не му зададем някой по-критичен или неудобен въпрос!

Вместо да борави с факти и да пита по същество, водещият често позволява на властимащия да избягва неудобните въпроси, да шикалкави, да се държи нагло, а на моменти директно да лъже, давайки абсурдни обяснения за негови собствени или партийни грешки.

Ако все пак нещо не му хареса, политикът си позволява да реагира по-бурно или дори арогантно, без никой да му държи сметка за казаното. Досущ като невъзпитан тийнейджър, който ти се сопва: "Ще си правя каквото си поискам!".

Дали заради страх, зависимост, автоцензура или обикновена некомпетентност журналистът се поставя в позицията на молител – управляващият едва ли не му върши услуга, като си говори с него пред камера/микрофон. Виждали сме този сценарий в множество интервюта. За жалост той изразява само едно: журналистическа немощ.

Без важни и неудобни въпроси

Последният пример за това е интервюто на Слави Трифонов по Дарик Радио. Сприхавият и вечно сърдит водещ беше разпитван от един боязлив и очевидно неподготвен човек, който не знаеше как да реагира на поведението му.

Журналистът от Дарик Константин Вълков категорично загуби боксовия мач, който сам спомена в началото на интервюто. Вместо директно да разпита шоумена-политик от какво е толкова недоволен, че напусна властта с гръм и трясък, той пропиля първите 10 минути от разговора в ненужни уговорки и безсмислено философстване.

Слави много рядко дава интервюта, така че трябва да се възползваш максимално от този шанс. Да си уверен и умерено настъпателен, да задаваш точните въпроси и да не се обясняваш излишно.

Не видяхме нищо от това. Константин Вълков подходи твърде срамежливо и пропусна да зададе куп важни въпроси на шоумена-политик. Например защо партията му саботира техническата подготовка за еврото, а уж подкрепя приемането на общата валута. Или защо енергийният зам.-министър иска отново да се молим на Кремъл за газ, докато министърът, също от ИТН, е отхвърлил подобен вариант и преговаря за газ от други места.

Колегата от Дарик се хвана като удавник за сламка за проверките на тирове на българо-турската граница, за които се твърди, че ощетяват хазната с милиони, но не попита за милиардите за строителните фирми или за руския газ, които ни излизат много по-солено. С упорството си успя да ядоса Трифонов, който му се развика. Очаквах всеки момент Слави да изстреля знаменитото: "Абе, не ме занимавай с глупости, бе".

Народен трибун срещу властта

Речта на шоумена беше изпъстрена с упреци и язвителни забележки към Кирил Петков, Асен Василев и партията им, за да внуши как не могат да управляват нито държавата, нито икономиката. Сравненията с ГЕРБ целяха да засилят народното недоволството и "суверенът" да си каже: "и тези са като предишните, и те не стават". В света на Слави "Промяната" са "неадекватни и самозабравили се", а той е любимият народен трибун, който е готов на всичко, за да ги спре.

На моменти лидерът на ИТН умело се изкарваше жертва – всички го нападали, след като напусна коалицията. Сякаш да саботираш управлението по време на война и висока инфлация, когато мнозина обедняват и се страхуват, е нещо напълно нормално и достойно за похвала.

Шоуменът-политик отново заложи на познатия популизъм, който му спечели много привърженици. Забърка смес от патриотизъм, македонски песни и почти стигна до "Кой уши байряка". Внушаваше, че е жертвал властта, за да защити правата на българите в Македония, а Петков и Василев са национални предатели. Всичко това му бе позволено почти без съпротива, с редки и слабо формулирани несъгласия.

Слави Трифонов владееше инициативата и на моменти си играеше с Косьо Вълков – задаваше въпроси, вместо да отговаря и провокираше събеседника си – все неща, които очаквахме да видим от другата страна. Смъмри журналиста, че прави внушения, докато самият той се скъса да прави такива.

Лидерът на ИТН безапелационно спечели психологическата битка: респектира събеседника си и го накара да се чувства некомфортно, да се обяснява и оправдава, сякаш е сгрешил и изпаднал в немилост.

Журналистът нямаше отговор на агресивното му народняшко поведение и изглеждаше като неканен гост на диванчето в шоуто му. На моменти той мълчеше смутено, чудейки се как да реагира на изблиците на развихрилия се шоумен. Липсата на адекватна реакция и защита позволи на Трифонов да го обстрелва със саркастични реплики като: "Вие сте от жълтите павета – тези, дето са солта на земята. Аз съм селянин и чалгар."

Провал за журналистиката

От журналистическа гледна точка интервюто беше пълен провал. То се превърна в пиар на лидера на ИТН и му вдигна рейтинга. Нещо като угодното интервю на самия Слави с Бойко Борисов преди няколко години.

Колегата Константин Вълков е опитен журналист и сигурно е направил безброй интервюта с всякакви хора по време на дългата си кариера. Но срещу Слави Трифонов просто нямаше шанс. За пореден път видяхме, че интелигентният човек е безсилен срещу "чалгаря", особено когато вторият има пари и власт. Като малки ни учеха, че "по-умният винаги отстъпва", но май правилната рецепта за успех в България е "с нахалство към прогрес".

Тъжната истина е, че журналистиката и обществото ни са жертва на собствения си страх и раболепие пред силните на деня, а смелите български журналисти с ясна позиция са все по-малко, особено във водещите медии.

Сетих се за прочутата рубрика на BBC Hard Talk, в която политиците са притискани с неудобни въпроси. В България тя е невъзможна, защото у нас властват страхът и конформизмът.

 

Автор: Илия Лазаров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com