Най-после и НАП заслужи похвала

10811
Най-после и НАП заслужи похвала
Снимка: БГНЕС

От 1 март всеки, който има персонален код от Националната агенция за приходите (НАП), или електронен подпис, ще може да види т. нар. "предварително попълнена данъчна декларация". Това съобщи в началото на месеца пред БНР говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

Той уточни, че НАП вече автоматично ще попълва в декларацията полетата с всички доходи на данъчнозадълженото лице, за които знае – като трудови правоотношения и хонорари. "Но ако има други източници на доходи – наем или някой вид данъчни облекчения, човекът трябва да допопълни ръчно или да коригира данъчната си декларация", обясни Бъчваров. Той посочи, че заради тази нова услуга се очаква повече хора да поискат да получат персонален код от НАП.

От тази новина излиза, че сякаш в НАП са послушали Actualno.com. На 31-ви март миналата година като автор в сайта публикувах остър коментар точно в тази насока. Изразих недоумение, че макар в системата на приходната агенция да фигурират данните от трудовите и извънтрудовите взаимоотношения (хонорари) на немалка част от българските граждани, накрая се налага всеки сам да попълва декларацията си пред НАП, която изобщо не е лесна. И това при положение, че данните са подадени 100% коректно, което може да се види както от всеки, притежаващ персонален идентификационен код, така и от НАП.

Питането на Actuano.com към приходната агенция тогава беше конкретно: Защо не въведете един калкулатор, който да сметне ТРИ ЧИСЛА: общ доход, платени данъци и краен резултат - сума като надвнесен или недоплатен данък? Аргументът беше, че със сигурност за този, който е разработил платформата за достъп, ще е елементарно да го инсталира.

Освен това ще е лесно и за държавата, защото тя ще знае още в началото на годината в голяма степен на достоверност какво ѝ се дължи по Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Ще се улесни най-вече самият данъкоплатец, тъй като няма да се занимава изобщо, като види, че всичко в изчисленията е наред. Просто ще провери дали и какво дължи за доплащане, или пък е надвнесъл.   

Точно това на практика казва говорителят на НАП Росен Бъчваров – че всеки, който има персонален код или електронен подпис, ще може да види т. нар. „предварително попълнена данъчна декларация„. Прекрасно! Точно това трябваше да стане!

Автор: Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com