Плюем ежедневно на нормалността

3165
Плюем ежедневно на нормалността
Снимка: iStock/Guliver

В последните дни обществеността бе възмутена от постъпката на учителка от училище в Пазарджик, накарала деца да заплюят свой съученик.

Възпитателният метод със сигурност излиза от рамките на позволеното и е абсолютно неприемлив. Превърна се в тенденция обаче след даден инцидент да се изсипят горещи и крайни коментари. Нищо чудно - това е лесно. Най-лесно е да застанем отгоре, отстрани на ситуацията и да посипем лесната мъдрост на възмутени. Колкото по-крайно и разгорещено е мнението - толкова по-успешно е то. 

А истината е, че не е лесно на никого - нито на учителите, нито на учениците, нито на родителите. Децата много бързо се промениха - главно заради средата, а системата не смогва да реагира на тези промени. Възрастта на учителите непрекъснато нараства, а авторитетът им вече не е толкова висок сред родителите. 

Вероятно, ако учителката не беше реагирала, родителите на пострадалите деца щяха да вдигнат олелия по Facebook групите. Някой можеше и до телевизията да стигне - днес в очите на много хора тя е и прокуратура, и съд. И тогава щеше да се пита защо никой не е реагирал, защо учителката нищо не е направила. И двата варианта - и случилият се, и хипотетичният, са крайни.

А днес е модерно да си краен. Колкото по-краен си, толкова повече харесвания ще събереш. Колкото по-силно викаш, толкова повече внимание обираш. Колкото и парадоксално да е, че именно крайността в действията на учителката предизвикаха възмущението. 

Подобни инциденти не трябва да се случват - това е сигурно. Както е сигурно, че за да се подобри средата в училище, са необходими стъпки от двете страни - една към друга. Стоенето в двата края и соченето с пръст няма да помогнат. Ще помогне интелигентният подход - вниманието към детайла, с което да бъде намерено елегантно и ефективно решение. Само че ... остана ли ни интелект?

Автор: Евгения Чаушева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com