Прасетата не били избивани - а само умъртвявани...

8231
Прасетата не били избивани - а само умъртвявани...
Снимка: Getty Images/Guliver

Много би ви харесал, ако сте изпуснали, оправният начин на зам.-министърът на земеделието Янко Иванов да говори по проблемите с африканската чума. Разговорът в бТВ бе на високо ниво и не остави съмнение за това, че всички важни решения по министерства и БАБХ-ове се вземат от хора, които могат да ги обяснят добре. 

Първото забележитлено изказване бе препоръка към кметовете да организират избиването на прасетата по места без много да протакат. Някои от тях, заяви Иванов, са яхнали вълната на популизма (дотук всички разбираме), но после, ако продължавали, щяло "да се види кой е влязъл във водата гол" - заяви зам.-министърът.

Тук вече започна да става ясно, че отново имаме продължител на една вече дълга линвгистична традиция, чиито класици са Цветанов и Дани Кирилов, а сега вече напира и трето свежо попълнение. Какво значи "да се види кой е влязъл във водата гол"? От една страна, това, че е казано със заканителен тон, предполага, че става дума за някакво нарушение, за безсрамно лъсване на някакви факти, нещо като "царят е гол". Но от друга, съгласете се, едва ли има човек, който принципно да не влиза във водата гол и да не е убеден в закономерността на събличането си преди да се намокри. Дали ще е баня, или море, или река, човек просто се съблича преди да влезе във водата и си влиза гол-голеничък. Това се прави хем за собствено удоволствие, хем понеже никой не би искал водата да измокри дрехите му, които после ще вероятно ще му трябват, за да не ходи гол - ето това вече би било скандално - по улиците.

Но ще кажете, че ние се заяждаме на дребно, което засега е така, но гледай какво става после. 

Зам.-министър Иванов за втори път се оказа особено чувствителен на езиково ниво. Когато водещата му каза, че масово се избиват прасета, той свръхнастоятелно я поправи и каза така: "Ние не ги избиваме, а ги умъртвяваме". 

Тук вече става твърде, твърде интересно. Човекът е напълно прав. Когато един подивял касапин развъртя ножа по Коледа (бай Генчо от горната махала, всички него викаме, тоя човек е заклал над 2000 прасета), това си е живо избиване. Но когато дойде анонимният чиновник от БАБХ, погали, погали прасето, пък му шибне една спринцовка, тогава вече е друго, това е деликатно умъртвяване. Министър Иванов с такъв галещ тон посочи, че не избиване, а тъкмо за умъртвяване става дума, че в по-чувствителния зрител дори може би се прокрадва надеждата, че умъртвеното прасе по някак си има шанс за спонтанно съживяване, отколкото избитото. Умъртвяват те, умъртвяват, но нещо не са успели като хората, и на другия ден пасеш пак жълъди, докато вече не те и избият за по-сигурно. 

А накрая се стигна до финален акорд, който вече внесе такава прямота в разговора, че всичко трябваше да приключи още там. 

"Баба Стоянка за какво ги гледа - за домашен любимец ли? Нали на Нова година пак ще умрат. За да не го направи тя, ще го направят нашите колеги."

Аргументът, че "Нали на Нова година пак ще умрат" е кулминацията на целия начин, по който държавата се справя с африканската чума. Първо, помислих си, че говори за пенсионерите-стопани, но после стана ясно, че - айде стига глупости вече - човекът все пак има предвид прасетата - с това обаче нещата не станаха нито по-добре, нито по-успокоителни. Тоест, какво, изведнъж всички фермери, всички хора на село, просто трябва да се плеснат по главата и да си кажат - ей, верно бе! Нали тъй и тъй на Нова година пак ще умрат, давай още сега, тъкмо по Нова година да не се чудя какво да правя, то си е студено тогава, въобще крайно неподходящ момент за заколване на едно 180-килограмово прасе, когато мога в момента да го заколя още като 70-килограмово прасе и така да имам месо, което да ме изкара до Нова година, пък след Нова година съм приготвил консервите с грах за януари и февруари, че да мине и тая зима както си трябва. И така, когато се чудите как да обясните на някого кому е нужно избиването на всички прасета в държавата, не се морете излишно да обяснявате за чуми, бацили, ваксини и румънски туристи, а наблягайте на "нали на Нова година пак ще умрат". Може да се щампова и на специални тениски, които служителите на БАБХ да облекат, обикаляйки страната, за да внасят философско успокоение в животновъдите. 

Ако не са влезли още във водата голи, де. 

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com