Предсрочни избори - не дали, а кога

7422
Предсрочни избори - не дали, а кога
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в управляващата коалиция вече прилича на опит да задържиш водата от чешмата в шепички - все изтича отнякъде.

Разразилата се свирепа битка по отношение на новия управител на БНБ е само най-видимото противоречие. Дори да беше само това, всеки с капка акъл би си задал въпроса дали управляващата коалиция ще се разцепи. Но не е само това.

Изключително срамно е как все още нямаме единна позиция относно войната в Украйна и каква да е българската помощ. Корнелия Нинова и БСП знаят да повтарят само "неутралитет", но за събития като Буча и ракетния удар в Буча мълчат като комунисти на разпит. Редица източноевропейски държави вече доставиха оръжейна помощ, включително ракети (Словакия) и танкове (Чехия). Турция пък продава бойните дронове "Байрактар" на Украйна и не изглежда Ердоган грам да му пука от Путин и "дружбата" им. А България дори не може да достави толкова сериозни оръжия като изброените - просто нямаме. Леко стрелково оръжие и муниции обаче можем. А приказките как ще станем страна във войната са в полза на Кремъл - България е важна на Путин, иначе Митрофанова да беше си вече тръгнала. И е важна, защото устоите на руската политическа машина тук са силни - две партии си има Путин в парламента, всички ги знаем кои са.

Друг параграф, по който се очертава видимо разцепление - какви да са законовите инструменти за налагане на здравни политики. Отново ИТН блести, в лицето на проф. Андрей Чорбанов. ИТН така и не даде обяснение защо лидерът на партията Слави Трифонов се ваксинира срещу Ковид след като го изболедува и след като самият Чорбанов многократно изразяваше позиция, че щом си преболедувал, не е толкова нужно да мислиш за ваксина. А Ковид изобщо още не се знае накъде точно ще завие - на ниво протеини, геномът на вируса е променен само 0,5% от възможното спрямо първоначалния вариант. Всички се надяваме след Омикрон да дойдат още по-леки варианти, но още не знаем! А когато не знаеш нещо, се готвиш за най-лошото, не за най-доброто.

Финансова политика. Външна политика. Здравна политика. Различия в управленския подход по двете най-важни теми в света - войната в Украйна и Ковид. Как тогава такова управление може да оцелява? Само по съдебната реформа още не са се изпокарали видимо, та нещата да станат съвсем несъстоятелни. Отделно под повърхността има още заложени много неизбухнали мини - като тази с "културния" министър Атанас Атанасов и видеото с "приятния уикенд". Като добавим и разни историйки тип новия шеф на Агенцията по обществените поръчки, като сложим на везната, нещата съвсем почват да стават грозни.

След ГЕРБ, управлението дойде с обявление за сериозни реформи. И никой не би приел по-малко. Войната в Украйна е невероятна криза, както и пандемията. В такива времена реформи се правят много трудно. Само че те са наложителни - правосъдие и здравеопазване, както и образование. За да я има България като държава. Ако само ще я караме в името на "стабилността", от настоящото управление ползата ще е като от предишното!

Хората, които сега управляват, следва да са наясно - предсрочни избори значат вече изключително парцелиране на сили и още по-голяма невъзможност за ключови важни реформи. Значат и опасност ГЕРБ да се върне начело на държавата, но този път официално с ДПС - ако Бойко Борисов си помисли, че няма друг начин, дали не би рискувал пред перспективата с течение на времето политическият натиск да доведе до крайно неприятна за него промяна в прокуратурата? И тогава колко назад ще се върне България отново, при това в изключително турбулентна международна обстановка? Историческите пропуснати шансове водят до "назадък", добре е харварците да го разберат, ако не го знаят.

Едно е сигурно от цялата ситуация - Корнелия Нинова и БСП ще плачат най-много, отсега да си знаят!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com