X
 
 

Вън религията от образованието!

6263 22
photo of Вън религията от образованието!
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
Светска държава ли е България? Не се шегувам, питам се. Че не е държава, отдавна е ясно, но поне се броеше за светска. Щом обаче даде едни милиони повече на Светия синод по закон и вече взе да мирише на религия доста по-силно.

А религията, уважаеми, е най-голямата пречка пред развитието на човечеството. Независимо за коя религия става въпрос (защото думичката "камикадзе" не идва от християнството или исляма и не значи "самоубиец", а "Божествен вятър"), кървавите изтъпления на хората в нейно име през цялата човешка история са безброй! Достатъчно е само малко да се поинтересува човек, да попрочете и ще научи – елементарни неща, които се учат дори още в училище - все още. Един от най-ярките примери за силата на религията е Константин Велики. Когато поставя фактическото начало на Византия, той прави така, че религията да стане основа на държавата. И главната причина е една – формата на управление да оцелее през вековете. Един Бог, един император – всичко друго, което не изнася на тази формула, е ерес! Този урок е добре усвоен и в други религии – "правата вяра" все е една, друго се допуска само от статистическо любопитство! Именно заради тази омерта, много велики човешки умове са били спирани да разцъфнат през вековете – достатъчно е да си спомним например Ян Хус, а други велики умове е трябвало да се съобразяват с религията, ако не искат сами да проверят доколо верни са тезите ѝ – Галилео Галилей например.

Това съвсем кратко припомняне на историческите вреди от религията е изключително необходимо щом говорим за планове за бъдещето. Такъв план е и Националната стратегия за детето, по която позиция изказа Българската православна църква. Разбира се, за да не минаваме в другата крайност, всяка една позиция следва да я разгледаме, но в никакъв случай да не ѝ даваме повече тежест, отколкото сочи логиката – точно това, което Църквата никога не е искала. И така – нека подходим към църковната позиция по-светски.

1. "Чрез религиозното образование в детските градини и училищата се образоват не само умовете, но и сърцата на най-малките членове на нашето общество. Това ще рече, че заниманията по Религия (в частност: Християнство-Православие) откриват на децата святата тайна за това, че човекът е създаден по Божий образ".

При изричането на точно тези думи вот БПЦ относно Стратегията на децата следва буквално да спрем да слушаме каквото и да е нататък. Реално църквата иска децата да бъдат учени, че са създадени по образ на Бог и да забравим всички научни открития относно еволюцията на живота на планетата, включително човешкия, които продължават да се трупат. Науката не е дала отговори на всеки въпрос, който си поставяме, но търси отговори на база научния метод – изследване на дадено явление, изграждане на хипотеза за съществуването, проверка на хипотезата посредством практически експерименти. Религията залага изключително на вярата – но вярата в това, което тя казва, защото така казва – без експерименти и без доказателства за правота. Ако ще развиваме такова образование, по-добре направо да хлопваме кепенците и да слагаме катинара.

2. "Водещият принцип "Всички права за всички деца" създава дисбаланс в Националната стратегия за детето 2019-2030 г., защото абсолютизира правата на детето, сякаш то може да бъде разглеждано като пълноценен субект извън своето семейство и извън йерархичните отношения с родителите му. Родителите не бива да бъдат лишавани от правото им да осигуряват и да избират вида детско възпитание и образование според своите морални, религиозни и педагогически убеждения".

Всъщност, уважаеми попове, стратегията е ЗА детето, затова и следва на първо място да са неговите права. И причината е много проста – то не може да ги защити, затова държавата т.е. възрастните го правят – от други възрастни. Родителите имат право да възпитават както искат детето си, стига това да не пречи както на развитието на самото дете, така и на обществото. Или по-просто казано – демокрацията като строй, а уж в нея живеем, допуска да правим каквото желаем, стига да не пречим на другите. Това е ключовото – да не пречим на другите! Точно това условие изключва да правим абсолютно всичко, което ни се ще. Иначе стигаме до момент, в който на някои им се ще да набиват по 10-20 шамара на ден на детето си, защото са неудовлетворени от собствената си незначимост, или дори по-лоши неща. А ролята на държавата да предотврати такова нещо е добре да бъде по-силна заради един прост факт – колективният разум!

Преди 80 години щяхте ли да ги натоварите във вагоните?

Човешката памет е с ограничени възможности. Същото важи и за човешкия мозък, а още по-силно и за морала. Когато един "патриот" предло...

Тук, обаче, подкрепа и за позицията на църквата – не бива да се пресолява манджата и да се измества родителят изцяло. Гаранция може да е само работещата съдебна система – но такава в България има само на думи и точно затова са основателни страховете "джендър идеология" в тази насока! Държавата ги подклажда и сама, когато в стратегията влиза механично прехвърляне на механизми и термини от други системи, които работят съвсем различно от нашата. Например – че що е то телесно наказание предстои да се дефинира! Ето това директно поражда недоверие – правиш стратегия без изчистени термини!

3. "По-хуманно и съответстващо на божествения закон е да се говори на децата и младежта за ценността на живота, брака и детерождението, отколкото да им се внушава, че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката или че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол".

Тази тема е абсолютно строго индивидуална и единствената твърда величина тук е лекарската преценка дали има опасност за детето. Оттам насетне решението следва да е първо на майката, после и на бащата – и то да е водено единствено и само от мотивите им дали са готови да дадат всичко от себе си, за да расте бъдещето дете като човек. И на първо място в това уравнение е обичта – ако нея я няма, всъщност говорим само за физическа обвивка. Съответно нека Църквата каже – духовното или физическото?

За финал напомням - един от основните профили на джихадистите-камикадзе, заради които редовно медиите "гърмят", е сексуалната им неудовлетвореност, а тя се формира когато е пълно с табута спрямо познанието за тялото - и с гигантски религиозни лъжи що е то секс. Това е резултатът от "религиозно образование" - сещайте се за него, когато твърде много ви забрули "божествения вятър"!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 3 потребители

22 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 13 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Религията е разделена от държавата и образованието още 15век.Който иска да си е вярващ, за това има църкви и джамий.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • марги 12 марги преди 2 месеца Профил на трол?
  "А религията, уважаеми, е най-голямата пречка пред развитието на човечеството."- каза човечето Ивайло Ачев! Кой си ти бе, неграмотнико?!?!И ако зачиташ "различните", защо не зачиташ религиозните? Е ние сме РАЗЛИЧНИ! И слава Богу! "Приятелството със света (любовта към него) е вражда против Бога; който, прочее иска да бъде приятел на света, враг става на Бога" (Иак. 4:4 виж още ›› ).
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  "ТЕЗИ, уж умните, които казват на създателя [ДЯДО БОЖИ]", и си мислят, че сме се появили от звезден прах са най-голямата пречка за правилното развитие.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДуПеСе да се закрие 11 ДуПеСе да се закрие преди 2 месеца Профил на трол?
  Аман от издивели грантови слуги! Нямат търпение да вкарат ИК отново!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Севар 10 Севар преди 2 месеца Профил на трол?
  Има един израз, който много подхожда за писаниците от Ачев. Него трябва да го съдят за "тъпота с взлом" ...Липсва каквото и да е умение да се пише, истинско наказание е да се следи скодумната му мисъл. Ни-що! Нито мисъл, нито стил, просто един ограничен човечец си развява байрака. Остава само един дребен въпрос - дали всичко това му извира отвътре или отнякъде го стимулират и с някакви г виж още ›› рантчета?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 9 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  ВСИЧКИ ВРАЖДЕБНИ МИГРАНТИ/КИ ВЪН. ВЪН И ГАДНИТЕ ИМ ДЮНЕРДЖИЙЦИ И НЕРГИЛЕТА. ТЕ СА ТУК В СЛЕДСТВИЕ НА ГЛОБАЛИЗМА. ГЛОБАЛИЗМА ПОЗВОЛЯВА И ШАЙКА КРИМИНАЛНИ ЦИГАНИ/КИ ДА ПРАВЯТ КАКВИТО СИ И ИСКАТ ЗЛИНИ БЕЗНАКАЗАНО. ПОЗВОЛИ ГО ТУК ВСИЧКО ТОВА АЛЧНАТА КЛИКА ДЕГЕНЕРАТИ/КИ И ПРЕДАТЕЛИ/КИ *89. С ДРУГАРСКИ ПОЗДРАВ БНО ШИШКА И ВС ВАСИЛ ЛЕВСКИ.
 • Октомври 9.1 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  ПАЗЕТЕ СЕ И ОТ есейският УПАДЪК И ИЗВРАЩЕНИЯ НАД ЧОВЕШКАТА ПРИРОДА. европейзма с НЕГОВИТЕ ПСЕВДОЦЕННОСТИ СА НАЙ ЛОШАТА КОТЕШКА ТЕНИЯ СЪЩЕСТВУВАЛА НЯКОГА. ТЕХНИЧЕСКА ГРЕШКА. БНО ШИПКА. БЪДЕТЕ СТОМАНА. БДЕТЕ И ЗНАЙТЕ ТЕ СА ВРАГА. ТЕ СОРОСОИДИТЕ/КИТЕ /ВСЯКО е*Атлантско*циганско*ислямистко НПО/ ТЕ СА ВРАГА И ВСЕКИ ДЕН НИ НАСАЖДАТ ПОРАЖЕНСКИ ИДЕОЛОГИИ , НО С МЕН НЕ СТЕ ПОЗНАЛИ. НЕКА ТАКА ДА Е С ВСИЧКИ виж още ›› БЪЛГАРИ/КИ.
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 8 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Някакъв соросоид при това форумен ПЛАГИАТ 4.2 се опитва да мисли и подпуешкият му мозък ме пита защо Президентът Путин и скрива и той информацията за Извънземните ? Подпуешкият му мозък се опитва да ме срази. Ами може би няма информация по темата и се съмнява. Шегувам се разбира се. Ами защото и него го е Страх от ефекта на съобщаването на тази информация.
 • Октомври 8.1 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Защото тази НОВИНА НА ХИЛЯДОЛЕТИЕТО ще срази и Православието, а там се инвестира сега много в Русия. Ще срази всяка Религиозна доктрина , всяка идеология , ще направи Света друг. Проблемът е ,че повечето заблудени от Силите на Злото/ соросоидите*ките/си мислят , че Русия атакува , а е точно обратното Русия се отбранява. Планът за разделяне на Русия/ премахването на Русия / предпоследната стъпка пр виж още ›› еди Babylon/
  : 4 !
 • Октомври 8.2 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Българи/ки ПАЗЕТЕ ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЕННОСТИ . НИЕ СМЕ ПОД АТАКА ОТ ВРАЖДЕБНИЯТ евроАтлантизъм/ислямизъм. Оставте ме какво пиша . Аз съм Илюминат/ Просветен/, но не не съм от СОРОСНАТА ШАЙКА която иска Светлината само за себе си , а зА мрд.Хора ТЪМНИНА , БАНКОВИ КРЕДИТИ И РОБСТВО. Не можеш да обичаш обаче ес и Православието. НЯМА КАК . Едно ще обикнеш повече.
  : 6 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ami 6tom nyama religia v u4ili6te 6te ima narkotici.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Безобразие, Ачев! Ще идеш в пъкъла при Дарвин! Няма еволюция, има създание и СЪЗДАТЕЛ! Не трябва да има религиозно образование, но може да има сатанинско, нали? Хелоуин, хари потър, могат да се пропагандират, така ли? сатанизмът не е ли религия?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • муспи 5 муспи преди 2 месеца Профил на трол?
  България не е светска държава, защото евреите са светско племе. Не може одушевения българин да се превърне в азербайджано-тюркски хибрид! Петстотин години не ни пречупиха, та сега ли, когато всички ги сочат с пръст и "евреин" е цензурна дума според вестник Днес!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 4 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Да ачев. Религиите са опиум за Народите. Да /3/ Другарят Иссус обича Хората , но Другарят Иссус не е представител на човешкият вид, а най вероятно е от Андромеда. Другарят Иссус познава в детайли Квантовата физика , пътувал е и Пътува в Пространство/Времето. Той е един от НАЙ МЪДРИТЕ СЪЩЕСТВА ВЪВ ВСЕЛЕНЕТА И заедно с Учителят Йода и Гандакф Белия пазят Баланса във Вселената.
 • Македонецъ 4.1 Македонецъ преди 2 месеца Профил на трол?
  Не словоблудствай, троцкист, и не споменавай всуе името Господно!
  : 1 !
 • Октомври 4.2 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  А , защо ачев Цивилизацията която браниш КРИЕ ХИЛЯДИТЕ ДАННИ ЗА НАЛИЧИЕТО НА ИЗВЪНЗЕМЕН РАЗУМ НА ЗЕМЯТА , ОКОЛОЗЕМНОТО ПРОСТРАНСТВО , КРИЕ ТЕХНИЧЕСКИТЕ СТРУКТУРИ НА ЛУНАТА И МАРС , А И ДАЖЕ И НА ЦЕРЕРА ? ЗАЩО КРИЕ И НЕ ВДНЕДРЯВА ОТ ЦЕРН ? ТАЗИ ЦИВИЛИЗАЦИЯ НАТИКАНА В БИТОВИЗЪМ/ОТЧАЙВАЩ/ Е КЪМ ВСЕЛЕНСКОТО БУНИЩЕ. ТАМ ЩЕ ЗАВЪРШИ тя. ОСВЕН АКО.....
  : 9 !
 • Македонецъ 4.3 Македонецъ преди 2 месеца Профил на трол?
  А Путин що не излезе на екрана и да каже всичко за извънземните? Нали е "непорочен ангел небесен"?
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Прогноза за времето - 20 април

Облачността над страната ще е разкъсана, често значителна. На места ще превали слаб дъжд, в планините над 1300 м – слаб сняг. Ще

missing image
Двама загинаха при самолетна катастрофа в

Двама души са загинали след инцидент с частен самолет край село Оризаре. Това съобщи за  „Фокус“ - Пловдив говорителят на ОДМВР-Пловдив. Сигналът е подаден

missing image
Врачани излизат на спортен празник в

Спортно-туристическият празник започва във Врачанския Балкан днес, 20 април, пред хижа „Леденика“. В спортната проява, организирана от Община Враца ще вземат участие ученици,

Последно в Актуално