Защо жените живеят по-дълго от мъжете

14634
Защо жените живеят по-дълго от мъжете
Снимка: iStock

В средностатистическия дом за възрастни хора ясно се забелязва дисбаланс между половете. Рядко има много мъже над 85-годишна възраст. Общоприетото схващане е, че те умират по-рано от жените. И статистиката подкрепя това твърдение.

В Германия средната продължителност на живота на мъжете през 2022 г. е била малко над 78 години. В същото време очакваната продължителност на живота на жените е била 82,8 години. В България мъжете живеят средно до 68,3 години, докато продължителността на живота на жените с цели 7,5 години по-висока - 75,8.

Американски учени обясняват в ново проучване тази растяща разлика с външни фактори, като на първо място поставят пандемията. Авторите на статия, публикувана в “Журнал за вътрешна медицина” през ноември 2023 г., посочват, че пандемията е засегнала диспропорционално много мъжете в САЩ, допринасяйки така за намаляването на средната очаквана продължителност на живота им.

Още: Неочакван ефект на подмладяване. Учени откриха, че антибиотиците могат да удължат живота

Другият основен фактор е т. нар. "смърт от отчаяние” - в това определение влизат например самоубийствата, умишлените убийства, смърт в следствие на зависимости. "Макар смъртността от свръхдоза наркотици и убийства да се покачва както за мъжете, така и за жените, става ясно, че на мъжете се пада все по-непропорционален дял в тези смъртни случаи", посочва водещият автор на изследването Брандън Ян.

Опасни професии и сърдечни заболявания

Съществуват и други причини за разликата в очакваната продължителност на живота между половете. Ревматологът и изследовател Робърт Шмерлинг отбелязва, че мъжете са по-склонни да пропускат рутинните медицински прегледи, както и че те много по-често имат опасни работни места - пожарникари и военни например.

Шмерлинг отбелязва и че мъжете по-често посягат на живота си. Една от потенциалните причини за това може да е стигмата, която все още съществува в много от културите, свързана с грижата за психическото здраве. Това е особено валидно за мъжете.

Още: Учени: Това е идеалното тегло за дълголетие на хората над 60 години

Друга важна причина са сърдечносъдовите заболявания, казва още експертът. Вероятността мъжете в САЩ да умрат от това е с 50% по-висока, отколкото при жените.

Мъжете в Европа се справят по-добре

Намаляването на сърдечносъдовите заболявания при мъжете е причина за свиване на разликата на продължителността на живота между половете.

Екип автори от Германския институт за изследване на населението е разгледал продължителността на живота на мъжете и жените в Австрия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Словакия и Швейцария. Изводът е бил, че разликата в смъртността между половете е намаляла.

Още: 74-годишната Вера Уанг разкри тайната на младостта си: водка, джънк и...

Резултатите, които са публикувани в Европейския журнал за публично здраве през юли 2023 г., показват, че намаляването на разликата в очакваната продължителност на живота "най-вече е била заради намаляването на прекомерната смъртност при мъжете от сърдечносъдови заболявания и тумори".

Разликата в смъртността са е свила между 1996 г. и 2019 г. във всички седем държави, включени в изследването. В повечето от тях това се дължи най-вече на спад на сърдечните заболявания сред мъжете. А във Франция по-малкия брой случаи на рак при мъжете е допринесъл значително.

Новините обаче не са само добри. В Чехия например разликата между продължителността на живота на мъжете и жените е намаляла, тъй като по-малко мъже умират от рак на белия дроб. Но броят на жените, които умират от това заболяване, се е увеличил.

Защо мъжките бозайници живеят по-кратко?

Още: Учени откриха нова причина за дълголетието

Хората не са единствените, при които се наблюдава значителна разлика в продължителността на живота между мъжки и женски екземпляри. Проучване на международен екип изследователи от март 2020 г., показва, че и женските бозайници имат по-дълъг живот от мъжките. При изследваните 101 вида средната продължителност на живота на женските животни е с цели 18,6% по-дълга от тази на мъжките. При хората това са 7,8 процента.

Един от видовете, при които това е особено очевидно е дебелорогият овен. Разликите в очакваната продължителност на живота се проявяват основно в лоши условия. Когато условията на живот са благоприятни и за всички има достатъчно храна, мъжките бозайници не умират значително по-рано от женските.

Когато положението не е толкова розово обаче, женските от тази порода се справят по-добре. Отчасти това е понеже те разполагат с повече енергия, която могат да изразходват за хранене. Смята се, че мъжките екземпляри употребяват много от своята енергия за сексуална конкуренция и за изграждане на мускули. Изглежда, че агресията наистина намалява продължителността на живота. Това важи за всички видове мъжки екземпляри. Включително и за хората.

 

Още: Дълголетие - учени разкриха 2 признака при хората над 65 години, които го издават

Източник: Дойче веле

Учени разкриха кои жени живеят над 90 години - ето каква е тайната на дълголетието им

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com