X
 
 

Апартаментгейт - като 3.6 рентгена по дозиметъра

8741 2
Апартаментгейт - като 3.6 рентгена по дозиметъра
Снимка: Actualno.com
Комисията с дълго име и завършваща на КОНПИ прекрати работата си по "Апартаментгейт", оставяйки много въпросителни, които подробно може да разгледате тук. Правната страна ще оставим на юристите и на хората, които правят така, че минава месец-два след всеки скандал и идват едни типове, разперват ръце, и казват: "Всичко е законно." После политиците разперват и те ръце и потвърждават: "Всичко е законно". Накрая ние излизаме абдалите, дето сме се нахвърлили на горките хора без основание, че и току-виж някой си навлякъл дело, твърдейки, че нещо, което е законно, не било законно. Положението е малко като в сериала "Чернобил" - всичко е 3.6 рентгена, няма проблеми. 

Тук обаче ще загърбим юридическата страна и ще обсъдим политическата. Струва ми се, че имаше неписана договорка за "Апартаментгейт". Тя гласеше - ако ГЕРБ загубят изборите, ще има наказания по линията Цветанов: замесените са виновни за загубата, разтовариха много от авторитета на партията, чистим ги наред, бутаме им терасите, глоби и наказания, за да излезем на чисто. Но ако ГЕРБ спечели, както и стана, общо взето няма нужда да се втеляваме толкова, и без това идва лято, достатъчно с тия апартаменти. В такива моменти на помощ идват и медийните закони - стават някакви нови неща, трябва да ги отразяваме тях. Ето сега Сидеров се е активирал с темата за абортите, Ердоган загуби изборите, идват непомнени жеги в цяла Европа (както идват всяка година, но винаги са "непомнени") и прочие. "Апартаментгейт" остана пролетно-предизборна тема, на която ѝ е време да потъне в медийния архив и да се превърне най-много в тема за курсова работа във факултета по журналистика. 

Щом Борисов спечели даже с апартаментите в пасив, значи "мъдростта на българския народ", както обича да казва, когато печели (която става на "лошия материал", когато загуби) е решила да прости за гейта и да махне великодушно с ръка. И да разследваш, и да не разследваш, вече няма значение. Цветанов изгърмя, това е достатъчно. Местните избори ще минат добре с наказания, но пак толкова добре без. Цари равнодушие, което е перфектно, защото приравнява всички към инерцията на избора, натрупана вече 10 години. Всичко остава едно и също. По-големи стават само апартаментите, барбекютата, сауните, тоалетните, асансьорите, терасите, покривите, плазмите.

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители