Джипът на премиера - далечното бягство от мисирки и тулупи

16923
Джипът на премиера - далечното бягство от мисирки и тулупи
Снимка: БГНЕС

Има хора, които гледат на включванията от джипа на премиера като на нещо сравнително забавно. Властова атракция, в която той, на волана на автомобила и волана на държавата, непрекъснато доказва работата си. Другите седят по диваните, той бачка от сутрин до вечер. В джипа е забавно, интересно, пее се "Корона чао" и цари балканска атмосфера на вечно възпроизвеждаща се харизма. Посещава собствените си победи, за да ги доказва пред великодушната пиарка-евангелист на чудесата. Стрийм на успеха. 

Нищо забавно обаче няма в това. Включванията от джипа от страна на Борисов са всъщност начина му да избегне всякакви журналистически въпроси. Те, изглежда, са едно безкрайно кудкудякане, настъпление на мисирките, от което накрая ти писва и просто трясваш вратата, вдигаш стъклото и слагаш край на недоразумението, наречено "въпрос". 

Когато контактът ти с публиката бъде опосредстван най-често от собствения ти ПР, той спира да бъде контакт въобще. Превръща се в друго: пропаганда на четири колела, за която във всяко журналистическо студио биха се задали поне десет въпроса и съмнения към всяка хвалба. Премирът отчаяно се нуждае от гласове на одобрение; толкова много, че се наложи да проси от заобиколи го пенсионери да кажат "Добре е" за мизерните 50 лева отгоре към пенсиите, които, както повечето добавки, са общо взето инфлационно наваксване на вдигащите се разходи. В това има нещо твърде комично: докато центърът на София се вдига на протести, Борисов започва да търси последната паланка, в която най-сетне някой да го потупа по рамото. Налага се да си представяме бъдещето му така - едно все по-стремително бягство към най-глухата провинция, където глух към всичко останало да се похвали за постижения, в които никой не вярва. Там няма фейсбук, телевизията е ограничена, доставят се любимите вестници от крепящата колона и всичко е наред. 

Но може би има и една чудесна арка на властта: от главен секретар на МВР, към кмет на София, после към премиер и после обратно надолу до селски кмет. Все ще се намери място, където народната любов да не е пресекнала и да живее в 2009-та година, когато някой вярваше, че например обещанията за секване на "обръчите от фирми" около ДПС може би ще се реализират. Напредничавата диванна критика е превъртяла колелото на герберската история и вече вижда края й. Но тази история може да се рестартира на най-неочаквани безлюдни места. И ето - джипът, ако не знаете къде са, ще ви отведе натам. По онези селски красоти, на които той се възторгна, че са по-хубави от Швейцария, страхотна идилия. Нищо, че там няма нито път, нито човек, нито достойни старини. Прилича ли това на въображение, протегнало се към фантастичното не по-малко от Алиса в страната на чудесата? В добрия вариант - да.

В лошия се протяга към диагноза. 

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Като денонощен клекшоп: Инфинити парламент и така до края на света

Дзен или изкуството да изслушваш главни прокурори

Ротация със султан Пеевски на шията. Възможен ли е като ротационен премиер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com