Другари, с толкова цветя цялото Политбюро можеше да погребем

35735
Другари, с толкова цветя цялото Политбюро можеше да погребем
Снимка: БГНЕС

Седят двама заточеници в препълнен влак към Сибир. Единият пита другия:

- Тебе за какво те осъдиха?

- Убиец съм, убих десетина души, а теб за какво?

- А, мен заради цветя.

- Как така заради цветя?

Иван Демерджиев: Разпитите са жалък опит за натиск от страна на Иван Гешев

Има две решения на Европейския съд за правата на човека, които са приложими по случая – едното е именно презумпцията за невиновно...

- Ами като погребваха Андропов, гледам множеството на Червения площад и викам: "Другари, с толкова цветя цялото Политбюро можеше да погребем".

Вицовете от "Златната решетка" може и да се смятат за златни само при соца, но някои добре пасват и на днешната ситуация. Например, ако заменим цветя с документи, ще получим доста сходна картина - вадещите документи, доказващи скандални действия на управници, са преследвани от властта, която уж трябва да провери и разследва изнесените факти. Документи, както се оказва, има за цялата бивша върхушка, която не се дава лесно и контраатакува с всички сили и средства. Документи, с които цялото Борисово-Пеевско Политбюро може да бъде съдено.

Президентът Радев правилно отбеляза, че борбата с корупцията трябва да се води със силата на институциите. Да, така е. Но колко документи трябва да получат почитаемите институции, за да се задействат? Защото с всичко изтекло в публичното пространство не само можеше да се вкарат в затвора голяма част от бившите управници, ами и отдавна да не е Гешев начело на прокуратурата. Най-малкото заради бездействие.

Сега имаме поредната порция, изнесена от ГД БОЕЦ. Според изнесеното главният прокурор Иван Гешев се е познавал с един от обвинените в заговор и подготовка на убийството на Делян Пеевски, при това - преди случаят да бъде публично обявен. Впоследствие обвинението беше оттеглено. Ако наистина на снимките са Гешев и Красимир Методиев, който беше един от тримата обвинени за опита за убийството на Пеевски, главният прокурор дължи обяснение.

От БОЕЦ казват още, че като прокурор по делото КТБ Гешев е установил над 100 милиона лева тегления от банката с карти, раздадени на хора от властта. Наред с това в документите по делото КТБ присъствали над 150 висши политици и магистрати, в чиито банкови сметки средствата не са с доказан произход, а с тази информация се упражнявал контрол върху тези хора.

БОЕЦ със скандално твърдение за Иван Гешев заради случая с убийството на Пеевски

"Ще изкажа обосновано предположение" – така лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев говори в ново видео за главния прокурор Иван Гешев. В...

Това е не просто скандално, това е афера в особено големи размери и ако в България има някакви останки от правораздаване, то незабавно трябва да се заеме с проверка на изнесеното.

Самият главен прокурор пък е редно да обясни дали това отговаря на истината и ако не - дали ще заведе дело за клевета - нещо, за което "Актуално" вече му изпрати запитване по съответния ред.

Няколко дни по-рано, след сигнал на БОЕЦ до МВР във връзка с пране на пари и корупция от Пеевски, Специализираната прокуратура поиска от БОЕЦ фактическите основания за санкциите към Пеевски по закона "Магнитски". Гражданското движение отвърна, като добави и напомняния за всички свои сигнали с настояване по тях да бъдат предприети действия, след които "извършване на проверка за имотите, активите, паричните средства и фирмени дялове в страната и чужбина на Делян Пеевски и произхода на средствата за тези придобивания".

Така, оказва се, Радев е прав само по принцип, че корупцията трябва да се бори институционално. У нас това е доста трудно. Засега с нея се борят едно гражданско движение, няколко журналисти и няколко политически фигури. Когато стане възможно институциите да свършат нещо наистина ефективно и когато това стане видимо за обществото, ще можем да върнем обратно в архива вица за Политбюро.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com