X
 
 

И Лили Иванова ли вече нищо не заслужава?

15206 11
photo of И Лили Иванова ли вече нищо не заслужава?
Снимка: БГНЕС
Кабинетът предложи за пожизнени пенсии Лили Иванова, проф. Анатоли Кръстев, Анжел Вагенщайн, Андрей Дреников, Георги Дюлгеров, Иван Стайков, Иван Иванов и Христо Ганев, както и предложение към президента да връчи на Кирил Маричков орден "Стара планина". 

Нещо, което е задължително да става, става по-рядко отколкото трябва, подценявало е големи таланти и ги е пращало в потъващи в мизерия старини, въпреки свършената работа през десетилетията, въпреки доказването и труда им и въпреки че всеки би следвало поне малко да разбира, че подобна грижа към и без това дузината големи в културата е просто задължителна, а отказът от нея - просто срамен.

В същото време обаче в интернет бушува недоволство. Трябвало ли Маричков да има този орден, трябвало ли Лили Иванова да има тази пенсия? И се почва - ама той, тогава, преди толкова години, подкрепяше едни политици, после се обърна, почна да подкрепя други. Или пък - не съвпадна ли еди си коя подкрепя с еди си коя награда и няма ли нещо подозрително в цялата работа. И също - не можаха ли на други да дадат, ами точно на тези да дадат, а на мен има ли кой да даде, и аз живях достойно, пък никой нищо не ми дава. Но сега наистина ли се налага да се разяснява какво по-точно е направил Кирил Маричков, какво Иванова, каквo Вагенщайн? И тези ли хора изведнъж се оказаха просто бездарници, които различни любвеобилни към подкрепа от страна на културата правителства ще наградят, ако са лоялни, и няма да наградят, ако не са? Наистина ли дори при безспорните постижения в изкуствата все пак става дума само и единствено за стария принцип на ловната дружинка около властта и всеки има очи единствено за нейната структура, но не и за приноса й, въпреки че стотици пъти е чел, слушал, живял със създаденото от нея? 

Тази тънка злобица съществува отдавна - тя беше толкова безпощадна, че дори когато Боян Петров чезнеше по хималайските върхове и имаше операция за спасяването му, хиляди ехидно питаха защо пък баш за него имало грижа, когато толкова пенсионери не можели да си платят тока, не можела ли държавата да се занимае с тях, вместо с един луд, който катери планините, за да гони Михаля - Михаля впрочем е всяко едно човешко занимание, в което има малко повече мечта и малко по-малко дремене пред телевизора. Михаля е и още нещо - това е екзистенциална ситуация, в която ти не би могъл да получиш някакви пари и грижа, понеже пееш, свириш, пишеш, правил си го цял живот и ти е било много леко и приятно, докато други са се гърбили в заводите, а ти - сладка работа - пееш, композираш, изнасяш концерти, живот си живееш. Не гони Михаля - усвои си терасата, за да сложиш там бар плот. Ей това вече е истинска работа.  

Изумително е как политическите бесове могат да заглушат музикалните гласове, могат да опаковат всичко в едни прости положения, която с присвиване на окото регистрират всеки в изрядна система от продажници или достойници, и регистърът за стойността на работата им зависи от това коя власт кога са подкрепяли и кога не. Дори последните скандали с Ицо Хазарта пак доказаха същото, и то сред уж много по-интелигентна общност - тоя човек докрай ще се помни с пеенето си по време на политическа кампания, пък песните вече - все тая, какво значение има какво е пял, щом е отъркал гръб тук и там, голяма работа, песни, и без тях може. 

Да, може без много неща. Но само тук това се счита за постижение - да можеш без много неща. Животът е кратък, изкуството вечно, оскотелите - милиони. 

 

Автор: Райко Байчев 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 6 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Задължително трябва. Особено за киро маричков, пък и лили иванова бяха онези /творци/ дето заблуждаваха НАРОДА и даваха кухи надежди пък всички знаем какво стана. Нормално е Кабинета борисов/3/ да ги предлага. Нормално е. Нали и те са на кяр от цялата работа. Обаче едно Правителство на Н.Ф. И Стомана ЩЕ ИМ ГИ ВЗЕМЕ НЕЗАБАВНО.
 • ciklop50 6.1 ciklop50 преди 1 седмица Профил на трол?
  А бе, червен лайнар, не виждаш ли, че обираш минусите на всички? Ама щом ти позволяват да повтаряш и потретяш коментарите, явно и тоя който ти го позволява за разлика от на другите, явно и той харесва фекалният вкус!
  : 10 !
 • Октомври 6.2 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Аз не живея за да бъда харесван. Аз живея , зашото една жена ме е родилила след.... с един мъж. И двамата са покойници така , че си въздържай това дето би изписал. Всички ще умрем , но малцина имат ВОЛЯТА да останат ХОРА докато живуркаме. Такива като маричков , иванова и ТИ специално циклоп НЕ сте имали волята да останете хора. Иначе всичко друго имате.
  : 6 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Доколкото знам, идеята за тези помощни пенсии дойде, за да бъдат подпомогнати бедстващи заслужили творци, а не просто заслужили творци.
 • Октомври 5.1 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Те пееха по митингите на сдс ПРЕДИ вече почти 30 години. Ама може да са се заблудили. Да може ама не са се покаяли за ТОВА дето са вършили. Както и онзи вече политика дето НЕ МОЖЕ да пее слави трифонов.
  : 11 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Защо не мога да коментирам?
 • Октомври 4.1 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Все тази. Използваш фрази с многопосочно значение. Аз пък мога. Компрадорското Правителство борисов/3/ предлага за маричков Орден Стара планина. И пенси за иванова. Обаче няма пари за БЕБЕТО НИКИ дето ИМА НУЖДА ОТ ПАРИ ЗА ДА ИМА ШАНС ДА ЖИВЕЕ.
  : 7 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Мисля, че право на въпросната пенсия имат хора като лекари и учени, както и хората с увреждания, но никой не се сеща за тях, ами абсурдно е. В крайна сметка мнението за хората на изкуството е твърде субективно и това, че не харесвам Лили Иванова, не ме прави некултурна и неспособна да оценявам красивите неща в живота. Не мисля, че е злоба, хората просто искат справедливост.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Това, което е заслужила и заслужава Лили Иванова го знае ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД!!!
  : 12 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Авторе, а ти можеш ли да кажеш "какви пиеси написа Георги Дюлгеров"? Понеже пишеш едно към гьотере и си явно неподготвен, ще ти кажа: Георги Дюлгеров не е написал НИТО ЕДНА пиеса. Просто не е работа на един кинорежисьор да пише пиеси. Вече само с това подкопаваш тезата си. И защо само за Маричков орден? Ами другите от "Щурците"? Когато едно време английската кралица награди "Бийтълс", даде еднакви виж още ›› ордени и на четиримата. А ние какво: награждаваме само онзи, които демонстрира политически слугинаж? Другите "щурци" явно не заслужават награди, щом не са от седесариата???
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Байчев, а дали е така КОЙ, КОЙ ще ми каже, Тошко Колев бе награден даже, драги ми аналитико, хората не са толкова злобни и завистливи, а по-скоро справедливи, това, че самозабравили се простаци във властта раздават отличия и пенсии едно към гьотере, на КОЙ как падне, е очевидно и дразни, смешно е певачи, драскачи и други политически близачи да се оказва ненужно внимание.
missing image
Наши превозвачи се оплакаха пред ЕП от тормоз заради пакет "Мобилност"

Две петиции за т.нар. пакет "Мобилност" влязоха на ниво комисия в Европейския парламент. С тях българскипревозвачи се оплакват от дискриминационно...

missing image
Дневен хороскоп за 14 ноември

Овен През този ден не почивайте на стари лаври. Ще може да бъдете спокойни за добрия ви имидж, ако положите достатъчно усилия.  Телец Денят...