Как Борисов "пусна" на Мангъров и го въведе в политическия си харем

18863
Как Борисов "пусна" на Мангъров и го въведе в политическия си харем
Снимка: БГНЕС

Предстоящите думи ще са много мъчителни за кмета на Симитли, но Бойко Борисов заявил към Мангъров, че  "ако бях жена, щях да ти пусна". За това се похвали самият доцент в сутрешния блок и изглеждаше много щастлив. Почти същата срамежлива и любвеобилна усмивка имаше преди време Мутафчийски, когато премиерът охотно обясняваше, че само на него позволявал - не мога да го напиша даже. 

Начинът, по който премиерът сменя интимния лекар на нацията, е впечатляващ. Само за месец-два онова, което идва "с невиждана ярост" се превърна в "обикновен грип". Все по-ясно става, че от значение е най-вече кое послание е необходимо на Борисов и спрямо него се избира и посланика. Пуска му се, наистина - брифинг, комплимент, вероятно възможност за влизане във властта. Трябва ти изолация - пускаш генерала. Трябва ти икономика - пускаш доцента. Само, че сега стана голямо объркване - кой последно ще е кандидатът за президент: Мутафчийски или Мангъров? Може ли да вървят на ротационен принцип - както вървят в момента? Или пък да е така: при опасност се пуска на Мутафчийски, при плато - Ангел Кунчев, при изчистване - Мангъров. За всяка ситуация си има отговорник, който да даде правилните сигнали. 

Пуска се на още много места - пусна се на ресторантьорите и напълно неоправдано от икономическа и държавна логика намаляване на ДДС - такова за книгите отдавна трябваше да има, но не и за един от най-сенчестите бизнеси, който просто ще лиши държавата от 11 % и ще ги запази за себе си. Пуснаха се моловете, но театрите останаха затворени - първите били важни за "психиатричния статус на българина", вторите не - театърът е само един от възможните апетайзъри преди ресторант, ще се намери друг. В ранните дни на изолацията стана същото - моментално затваряне на цялата култура и колебаене до последно за моловете. Психиатричен статус, сериозна работа.

Само че психиатричният статус всъщност никога не е константа - той може да се направлява, пуска, задава: и тъкмо на това сме свидетели в последните няколко месеца. Ясно личи лекотата, с която може да се впръскват различни масови настроения, тези настроения да се тласкат в желаната посока, тази посока да води до желания резултат.  

Това дори не важи само за Борисов. Набийте в медийния поток Световната здравна организация от сутрин до вечер и ще получите общества, които постепенно развиват танатофобия - върховенството на политическите решения внезапно започва да се подрежда по медицински критерий и да оставя всички останали назад. Дайте системно думата на военни организации и постепенно всички ще започнат да изпитват различни страхове от сблъсъци. Инжектирайте медиите с пресконференции за терористична заплаха и с времето погледите в метрото ще станат внимателни и нетърпеливи да избягат оттам. Иронията е, че броди конспиративен страх от чипове, без да е ясно, че те не са и прекалено необходими. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи

Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

3 предизборни изненади и компромати, идеални за след празниците

Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com