Първа голяма победа: Спасение за дивите плажове

11887
Първа голяма победа: Спасение за дивите плажове
Снимка: Pexels.com

Голямото удовлетворение на журналистиката понякога настъпва в момента, в който няма какво да напишеш и не ти се налага. Лично отклонение: в продължение на 8 години прекарвам всяко лято на Карадере и в продължение на 8 години всяко лято се налага да пиша текстове против застрояването на Карадере. Стигна се до момент, в който това вече взе да става нещо смесено между отчаяние и упоритост, с превес на отчаянието. Няма месец от късната пролет, в който дивите плажове да не са били подлагани на щурм от политически и бизнес интереси, както на национално ниво, така и на местно; от местни кметове, местни дерибеи, въобще цялата багероподобна маса, която бетонира и укрепи Черноморието по същия начин, по който укрепи самата себе си в привилегиите си. И искаше да ги разшири - към последният останал 1 % чиста земя. 

Но ето дойде и първата голяма победа. Корал, Карадере и Паша дере вече са изцяло в Натура 2000. Протекция, под която бе очевидно, че трябва да попаднат преди повече от десетилетие, но която беше страшно неудобна при всички правителства до момента. Както посочи Борислав Сандов от "Зелените" комбинацията от инвеститорски апетити и политически окови бе достатъчна, за да може въпросът за защитените зони да се отхвърля. Медиите също не допринасяха особено, трябва да се признае: безчет са телевизионните репортажи и електронни публикации, в които за дивото къмпингуване се говореше като за нещо смесено между брадясала и закъсняла хипарска глупост, безподобно замърсяване и обоклукчаване на тези хубаво зони (в които например ще е много по-чисто ако се отвори търбуха на няколко ол-инклузив хотели), както и за нарко сборище, в което из пясъка се губят игли на хероиново зависими, а марихуаната ти я раздават още на входа и не те пускат, ако нямаш няколко грама в раницата. Нищо подобно обаче: на Каредере и Корал често къмпингуваха цели семейства с децата си, които основателно не виждаха защо трябва да се пребиват от високи цени, ниско качество, рекетьорски практики и безкрайни тълпи по всички останали курорти, само и само, за да влезеш в морето. 

Може би всичко това най-сетне ще приключи. И може би за пръв път, макар и колебливо, човек може да си позволи лукса да изпадне в оптимистично настроение за някакви по-добри времена. Щом спасяването на Карадере и Корал стана възможно, вероятно са възможни и много други победи на много други фронтове. Може би си спомняте, че дълго време се твърдеше как "Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да ги забранят". 

Излъгаха ви.


Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...