Радев ще е президентският вариант на Фандъкова, но по-зле

17116
Радев ще е президентският вариант на Фандъкова, но по-зле
Снимка: БГНЕС

Това са първите избори, които е абсолютно реално ГЕРБ да загуби.

Първо, заради фактора "Цачева".

Цецка не е нищо от това, което българският народ иска за себе си в лицето на своя президент. Тя не е симпатична на никого. Досега рядко е изразявала твърдо собствено мнение. Говори без емоция и предимно общи приказки, което винаги отблъсква. За шеф на Народното събрание е идеална - изпълнява партийната воля и й идва отвътре да въдворява ред в залата. За президент обаче се изискват други качества, но най-основно, собствено, независимо, въздействащо и разпознаваемо присъствие, което на нея й липсва.

Абсолютно всички кандидати в топ 10 на социологическите проучвания преди президентския вот, с изключение на Калфин, я превъзхождат в това отношение.

Отпада ограничението за разкриване на секции, но само в държави от ЕС

Отпада ограничението за разкриване на до 35 секции в чужбина. Това приеха на първо четене депутатите от правната комисия в Народно...

Другият фактор, заради който ГЕРБ може да изгуби изборите, е факторът "Радев". БСП получи шанс едно на милион с неговата кандидатура в точно този, конкретен момент, с точко този, конкретен кандидат на ГЕРБ.

БСП са крайно и абсолютно заслужено съсипана и дискредитирана партия и трябва да вдигнат паметник на човека, който го осъзна и предложи да не издигат партиен кандидат. С всяко от партийните предложения, което беше вариант, БСП щяха да изгубят със 100-процентова сигурност. Защото от БСП не става нищо. И защото в партията няма никой, който да става за нещо. Всички партийни физиономии, без изключение, щяха да претърпят абсолютен крах, дори срещу Цачева.

БСП обаче получи изключителен шанс свише. Те успяха да стигнат до положение, в което да издигнат кандидат с авторитетна история, с авторитетно присъствие, достатъчно непознат (т.е., неизлагал се) и достатъчно вдъхващ доверие. Все неща, на които БСП не можеше да се надява още 100 години със свои кадри.

Румен Радев стои по всички показатели по-добре от Цецка Цачева. На днешния дебат между двамата той беше по-добрият. Отговаряше по-конкретно, по-авторитетно, по-детайлно и успя на няколко пъти да я контрира с бърза мисъл.

Факт е, че Румен Радев изглежда абсолютно приемлив президент (с акцент върху "изглежда"). И ако не беше издигнат от БСП, много хора нямаше да имат съмненията, които имат относно неговата кандидатура.

Тези съмнения обаче са основателни.

Ако Румен Радев стане президент, е много вероятно той да преповтори модела "Фандъкова" - човек, който прави впечатление на свестен, работещ, отговорен, разсъдлив, и въпреки това допускащ решения, които са явно и видно грешни и вредни.

Защото Румен Радев, както Фандъкова, ще трябва да плати цената на своя пост и своята победа. Зад Радев, както и зад Фандъкова, стоят сили, които са им помогнали да достигнат до мястото, на което са, и тези сили ще си поискат отплатата.

Така става винаги. Без значение дали кандидатът е свестен или не, той е зависим. И идва момент, в който дори да знае, че нещо е грешно, е принуден да го направи, защото то е в интерес на онези, които стоят зад гърба му. А зад гърба на Радев стои най-вредната и предателска партия в България. И тя ще си поиска отплатата. И от това няма да излезе нищо добро.

Затова изборът, който стои пред българския народ, не е лесен. Каквото и да реши той обаче, ще бъде аргументирано и ще бъде правилно.

Ще бъде правилно, ако избере Цецка Цачева, тъй като макар да не я харесва особено, повече се опасява да повтори минали грешки, давайки власт в ръцете на комунистите.

Ще бъде правилно и ако избере Румен Радев, защото е решил, че макар да го издига най-вредната партия у нас, иска да вложи надеждите си за нещо по-добро в човек, който му изглежда приемлив и на който разчита да не се окаже поредното партийно разочарование.

Всеобщо е усещането, че макар кандидатите да са над 20, няма нито един, за който да можем да гласуваме с увереност, че това е "нашият човек". Все още сме на етапа да избираме "по-малкото зло". Ако обаче се постараем да гласуваме независимо, умно и отговорно, така, както всеки го разбира, можем да дадем достатъчно ясни знаци, така че следващия път да има и нещо "добро", от което да избираме.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com