Влезли Пунта Мара, Мата Космата и пан Томаш в Европарламента

33678
Влезли Пунта Мара, Мата Космата и пан Томаш в Европарламента
Снимка: БГНЕС

Европейският депутат Томаш Здеховски направи изявление, с което заслужи вниманието на българите. Внимание в смисъл на яки попръжни. Защото според него снимките с пачките и кюлчетата в чекмеджето на Бойко Борисов били манипулирани. Петорна експертиза го доказала. А и камериерката на Борисов съобщила, че е никога не е имало пари или златни кюлчета в чекмеджетата.

Браво на тази камериерка! Тя е единственият човек на света, видял чекмеджетата празни.

Друг е въпросът откъде тя знае какво има и какво няма в премиерските чекмеджета. Едва ли в трудовите ѝ задължения влиза тяхното почистване отвътре. Но пък от друга страна, не се знае...

В тази напрегната ситуация като нищо камериерката може да се окаже Мата Хари. Или обратното, все тая.

Проблемът е най-вече в това, че евродепутат имитира свършена дейност. Защото съобщението едно към едно лансира версията на родната прокуратура. Тази същата, която всеки знае, че трябва да се реформира след като година след година Брюксел ни повтаря как няма борба с голямата корупция. Прокуратурата, която така или иначе все още не се е произнесла окончателно.

Излиза, че Гешевото оневиняване на Борисов е добре дошло за някого - в ЕП, в ЕНП или около тях. Защото обявилият това "заключение" е напълно непозната у нас персона.

Чехът Томаш Здеховски е в Европарламента от 2014 година. Доста странно е участието му именно в бюджетната комисия, както и в LIBE (там е "резерва"), имайки предвид експертизата му. По образование е възпитател, завършил е "Хуманитарни науки и педагогика" в Университета на Южна Бохемия и "Медийни изследвания“ в Масариковия университет. Имал е пиар агенция и е автор на 4 стихосбирки. Чудесно, но дали точно тези знания и умения са достатъчно релевантни? Хайде, за комисиите Европарламентът да му мисли, но за експертни изказвания по най-големия корупционен скандал в България - дали има поне базисно основание и познания?

Едва ли той самият си дава сметка в какъв капан се вкарва, яхвайки тезите на Гешев, подкрепяйки завръщането на Борисов и вбесявайки онази част от българите, които и без друго са бесни от отнетата им държава.

ОЩЕ: Снимките компромати за Борисов не са монтаж, сочи експертиза, поръчана от Биволъ

Мисията LIBE на Европарламента, която беше у нас да поогледа корупционните скандали, просто се произнесе, че положението е кофти. Нищо повече. Тя няма как да прави експертизи, нито пък да огласява такива, ако делото не е приключено. Това е колосален гаф на Европейски парламент и дано някой по-компетентен от ръководството на институцията да вземе думата по въпроса.

Защото пан Томаш лекинко се поизложи. Но пък освети Гешев. Освети го с това, че е пратил едва ли не само на него въпросния "доклад". Защо другите евродепутати, включително българските, не са го получили? На всичкото отгоре се е изцепил ни в клин, ни в ръкав, защото такава точка изобщо не е имало в дневния ред на заседанието на бюджетната комисия. Откъде ли му е хрумнало така спонтанно да сподели наученото за чекмеджетата?

Такива изявления може да прави пан Пешо у кварталната кръчма в Забърдо, но пан Томаш трябва да внимава какво говори, за да не излага Европарламента. Не само че вкарва институцията в нашенската политическа криза, ами и я включва в разопаковането на онова нещо в целофан, което по думите на самия Борисов е политикът. Та се получи малко нещо като "Влезли Пунта Мара, Мата Космата и пан Томаш в един Европарламент".

Да, пачките може и да не миришат, но това разопаковане силно смърди и никой от участващите в него няма да остане чист. Защото всеки момент и вентилаторът ще се включи - избори идват.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Като денонощен клекшоп: Инфинити парламент и така до края на света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com