„Боко Харам” накарали отвлечените нигерийски ученички да приемат исляма

77506
„Боко Харам” накарали отвлечените нигерийски ученички да приемат исляма
Снимка: Getty Images

Ислямистката нигерийска групировка „Боко Харам”, която преди около три седмици отвлече повече от 200 ученички от девическо училище, разпространи видеозапис с момичетата. Виждат се около 130 от момичетата, които носят хиджаб и се молят. Екстремистите казват, че те са приели исляма, съобщава АФП, цитирана от „Фокус”.

Лидерът на движението Абубакар Шекау говори 17 минути във видеото. Той заявява, че момичетата няма да бъдат освободени преди екстремистите и сподвижници на „Боко Харам” да бъдат пуснати от затвора.

Светът призова: Върнете нигерийските момичета

Кампания под надслов „Върнете момичетата ни” (Bring Back Our Girls), свързана с отвлечените от ислямисти над 200 момичета в...

Общо 276 момичета бяха отвлечени на 14 април от североизточния град Чибок, в нигерийския щат Борно, представляващ голяма християнска общност. От тях 233 все още са в неизвестност. Девойките са на възраст 16-18 години. Смята се, че част от тях са били продадени за съпруги в Чад и Камерун, а други насилствено са венчани за членове на „Боко Харам”.

Международната общност остро разкритикува нигерийското правителство заради неефективните му действия за откриване на момичетата. В света върви и кампания, наречена Bring Back Our Girls („Върнете момичетата ни”), която призовава за предприемане на конкретни мерки. Тя бе подкрепена от редица популярни личности, сред които първата дама на САЩ Мишел Обама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com