CNBC разкри как Зеленски ядосал Байдън заради помощта за Украйна

9919
CNBC разкри как Зеленски ядосал Байдън заради помощта за Украйна
Снимка: Getty Images

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, в традиция се превърна американският президент Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски да разговарят по телефона всеки път когато САЩ обявяват нов пакет с военна помощ за Киев.

Една дискусия между двамата лидери през юни обаче е протекла по различен начин от предишните, според четирима души, запознати с разговора, предава CNBC. Байдън едва приключил да казва на Зеленски, че току-що е дал зелена светлина за още 1 млрд. долара военна подкрепа от Вашингтон за Киев, когато президентът на Украйна започнал да изброява всички допълнителни помощи, от които се нуждае и които не получава. Байдън изгубил самообладание, казват запознатите с разговора.

Байдън: Защо Путин продължава да говори за ядрено оръжие? Много е опасен

В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън изрази скептицизъм относно коментара на руския си колега Владимир Путин, че няма намерение да...

Американският народ беше доста щедър, а неговата администрация и американските военни работеха усилено, за да помогнат на Украйна - и Зеленски можеше да покаже малко повече благодарност, казал той, повишавайки глас, според публикуваната информация.

Представители на администрацията на Байдън заявиха, че отношенията между него и Зеленски обаче само са се подобрявали след телефонния разговор през юни. След него украинският президент направи изявление, в което похвали САЩ за щедрата им помощ.

Сега Байдън се сблъсква със съпротивата на някои републиканци относно подкрепата за Украйна и съществува реална възможност тя да бъде сериозно намалена, ако партията си върне контрола над Конгреса. Това може да стане след междинните избори на 8 ноември.

Белият дом обсъжда възможността да поиска от Конгреса около 50 млрд. долара за Киев, преди евентуално републиканците да встъпят в длъжност и това вече да не е възможно.

ОЩЕ: Ще спрат ли републиканците парите на САЩ за Украйна, ако поемат контрол над Конгреса?

Странни действия на демократите - оттеглиха писмото, с което настояха Байдън да преговаря с Путин

Групата от 30 конгресмени от Демократическата партия, която призова американския президент Джо Байдън да преговаря с Русия за прек...

Говорител на Съвета за национална сигурност е отказал да коментира темата с разговора между Байдън и Зеленски, а говорителят на украинския президент не е отговорил на молбата за коментар, отправена от страна на CNBC.

Преди телефонния разговор на 15 юни разочарованието на президента Байдън от Зеленски се е трупало в продължение на седмици, твърдят трима души, запознати със случилото се. Демократът и някои от висшите му съветници са смятали, че администрацията прави колкото може повече и действа възможно най-бързо, но Зеленски продължавал да се фокусира "само върху това, което не е направено".

Според двама източници, запознати с мнението на украинското правителство, помощници на Конгреса и двама европейски служители, украинските власти многократно изразявали разочарование, че Белият дом се движи твърде бавно по отношение на исканията за оръжия.

Ето какво каза Зеленски след конкретния телефонен разговор: "Днес имах важен разговор с президента на САЩ Байдън (...) Благодарен съм за тази подкрепа. Тя е особено важна за нашата отбрана в Донбас".

Байдън, от своя страна, заяви, че е информирал Зеленски за помощта от 1 млрд. долара. Обеща, че САЩ "няма да се поколебаят в ангажимента си към украинския народ, който се бори за свободата си".

Първо говореха за бойни птици, после за бойни комари, сега - за бойно зърно. Пшеница-убиец, която дави руските адмирали

Това заяви в редовното си вечерно видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски в отговор на твърденията на руското военно ми...

ОЩЕ: Планът трябва да е ясен: Байдън да каже как си представя да свърши войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Почина прочут американски художник

САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

"Катастрофално положение": Наводнения в Тексас

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чуждестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Байдън ще направи изявление за университетските протести в САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com