Държавният секретар на САЩ се надява на нов шанс със Северна Корея

1550
Държавният секретар на САЩ се надява на нов шанс със Северна Корея
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският държавен секретар Майк Помпео изрази надежда в скоро време да проведе преговори на високо равнище със Северна Корея и не изключи среща на върха, на фона на неотдавнашните песимистични признаци и от двете страни.

Без да дава повече подробности, Помпео заяви, че има "повече дискусии, отколкото публично се забелязва" със Северна Корея, пише БГНЕС.

Тръмп пак се размечта да се срещне с Ким Чен Ун

Американският президент Доналд Тръмп не изключва нова среща с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун. Тръмп заяви това в интервю за "Грей т...

"Надявам се, че ще успеем да проведем разговор на високо ниво не след дълго и се надяваме, да продължим напред", каза Помпео пред Икономическия клуб на Ню Йорк. Той отказа да изключи напълно възможността президентът Доналд Тръмп, който проведе две срещи със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, да го види отново преди изборите в САЩ на 3 ноември.

"Мисля, че това е малко вероятно. Но в случай, че е възможно, смятаме, че можем да постигнем съществен напредък и най-добрият начин да направим това е да оставим президента Тръмп и председателя Ким да го направят - уверен съм, че севернокорейците и президентът Тръмп ще сметнат, че това е в общ интерес", каза той.

Тръмп стана първият действащ американски президент, който се срещна с Ким, а двамата постигнаха цялостно широко съгласие на първата си среща на върха в Сингапур през 2018 година, че Северна Корея ще се откаже от ядрената си програма. Но оттогава насам има малък напредък, като Северна Корея поиска облекчаване на санкциите, а Пхенян наскоро засили заплахите срещу съюзниците на Съединените щати.

Бившият съветник на САЩ по национална сигурност Джон Болтън, който има сериозни различия с Тръмп по отношение на Северна Корея, заяви, че американският лидер може да търси нова среща на върха като "октомврийска изненада", за да увеличи шансовете си за преизбиране.

КНДР: Не се нуждаем от преговори с Вашингтон

Първият заместник-министър на външните работи на Северна Корея Цой Сон Хи, на фона на информации за възможна среща на върха в САЩ, заяв...

Но заместникът на Помпео Стивън Бийгън, който ръководи разговорите за Северна Корея, опроверга очакванията миналата седмица по време на посещение в Сеул и Токио. Той каза, че не е поискал никаква среща със Северна Корея при пътуването си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com