Ердоган желае "взаимно изгодни" отношения със САЩ (ВИДЕО)

1874
Ердоган желае "взаимно изгодни" отношения със САЩ (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че иска да създаде "взаимно изгодни" отношения със САЩ, за да сложи край на нестабилните връзки между съюзниците в НАТО, предаде AFP. Турският лидер подчерта, че "общите интереси на Турция и САЩ стоят над разногласията".

В коментари, публикувани от президентството във видео в Twitter, Ердоган заяви: "Ние се надяваме да укрепим сътрудничеството си с новата американска администрация на взаимно изгодна база."

Ердоган търси подкрепа: Идва ли нова ера в отношенията Турция-САЩ?

Турският президент Реджеп Ердоган призова новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да обърне дължимото внимание на турско-американските...

Турция беше посрещнала избора на американския президент Джо Байдън с известно подозрение, страхувайки се от втвърдяване на американската позиция към Анкара по няколко въпроса. Отношенията Турция-САЩ вървят към "напрегнат период"

Действително, новата администрация на САЩ бързо укори Турция, настоявайки за освобождаването на известния лидер на гражданското общество Осман Кавала и критикувайки хомофобската реторика в рамките на репресии срещу студентски демонстранти.

Тези изявления бяха в съответствие с обещанието на Байдън да постави нов приоритет за насърчаването на демокрацията, но между САЩ и Турция има много други спорове, които може да изострят напрежението.

Ердоган демонстративно закупи модерната руска ракетна система С-400, като отхвърли предупрежденията, че застрашава ролята си в алианса на НАТО, подтиквайки тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп да наложи санкции срещу турската отбранителна индустрия.

А съдът в Ню Йорк през май ще започне съдебен процес срещу държавната турска банка Halkbank по обвинение за избягване на санкции срещу Иран, което може да нанесе тежък икономически удар на Турция.

Турция и САЩ създадоха работна група за С-400

Турция и САЩ се споразумяха за създаване на съвместна работна група във връзка с покупката на руската ПВО система С-400 от страна на Ан...

В понеделник Турция обвини САЩ в подкрепа на "терористи" и отзова посланика си, след като Вашингтон отказа незабавно да подкрепи твърдението на Анкара, че кюрдските бойци са екзекутирали 13 турски граждани в Ирак.

Вашингтон се опита да смекчи дипломатическия спор, като заяви по-късно същия ден, че приема твърдението на Анкара, че кюрдските "терористи" от ПКК са екзекутирали 13-те турци в Ирак.

"Очакваме ясно отношение от страна на всички наши съюзници след страхливата терористична атака, отнела живота на 13 наши граждани," каза Ердоган късно в събота.

ПКК от десетилетия използва планинските райони на Ирак като плацдарм за войната си срещу турската държава.

Както Вашингтон, така и Анкара разглеждат ПКК като терористична организация, но САЩ също подкрепят кюрдско опълчение в съседна Сирия в конфликта срещу президента Башар Асад. Това се явява още един източник на напрежение между Турция и САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com