Ким Чен Ун нареди на военните да ускорят подготовката за война

2871
Ким Чен Ун нареди на военните да ускорят подготовката за война
Снимка: Getty Images

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е наредил на армията и предприятията от военната промишленост, включително тези, свързани с производството на ядрено оръжие, да ускорят подготовката за война като противодействие на "безпрецедентните конфронтационни ходове от страна на САЩ", съобщиха държавните медии в КНДР, цитирани от Ройтерс.

"Той (Ким) постави боеви задачи пред Народната армия, а също и в областите на военната промишленост, ядрените оръжия и гражданската защита за по-нататъшно ускоряване на подготовката за война", посочи КЦТА.

Снимка: Getty Images

Ким е казал това на заседание на управляващата компартия, на което е очертал политическите насоки за управлението на страната през новата година и е обявил също, че Пхенян ще разшири стратегическото сътрудничество с "антиимпериалистическите, самостоятелни" страни, предаде Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

Още: Ким Чен Ун заплаши с "ядрена атака", ако бъде провокиран

На заседанието Ким е задал и икономическите цели за новата година, която той определи като "решаваща" за изпълнението на петилетния план, се казва в съобщението. "Той разясни важните задачи, които трябва да бъдат решени с по-голяма динамика в ключовите промишлени отрасли" и призова за "стабилизиране на земеделските добиви на високи равнища".

Северна Корея през 2023 г.

Северна Корея разширява отношенията си и с Русия, като Вашингтон обвинява Пхенян, че доставя на Москва военно оборудване, което да се използва във войната в Украйна, а Русия в замяна предоставя техническа помощ на Севера в укрепването на военните му способности.

Снимка: Getty Images

През последните десетилетия Северът премина през тежка продоволствена криза, включително глад през 90-те години, а причината за това често пъти бяха природни бедствия. Международни експерти предупредиха, че затварянето на границите по време на пандемията от COVID-19 е влошило положението с продоволствената сигурност.

Смята се, че през 2023 г. земеделските добиви на КНДР са се увеличили на годишна база благодарение на добрите метеорологични условия. Но според официален представител на Сеул количествата им все още са под необходимите прагове за решаването на хроничната продоволствена криза в Северна Корея.

Още: Жена, избягала от Северна Корея, разказва потресаваща история

Партийният пленум

Снимка: Getty Images

Деветият пленум на ЦК на Корейската трудова партия започна във вторник, за да направи равносметка на изминалата година, в която изолираният Север записа ядрената си политика в конституцията, изстреля разузнавателен спътник и нова междуконтинентална балистична ракета, припомня БТА.

Още: Ким Чен Ун се разплака, поиска от жените да раждат повече деца (ВИДЕО)

Тези продължаващи с дни събрания на властта и партията през последните години се използваха за отправянето на ключови политически послания. Преди държавните медии разпространяваха речта на Ким на пленума в новогодишната вечер, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com