Китай санкционира организации от САЩ заради Тайван

1881
Китай санкционира организации от САЩ заради Тайван
Снимка: Getty Images

Китай наложи санкции на две американски организации, които са били домакини на тайванския президент Цай Инуън по време на визитата ѝ в САЩ. Пекин остро осъди посещението.

В петък Министерството на външните работи на Китай обяви, че на мозъчния тръст "Институт Хъдсън" със седалище във Вашингтон и на президентската библиотека "Роналд Рейгън" в Калифорния ще бъде забранено да осъществяват каквото и да е сътрудничество, обмен или сделки с институции и лица в Китай.

Анализ: Си Дзинпин казва, че готви Китай за война - ето как

Китайският президент Си Дзинпин казва, че се готви за война. Това пише Foreign Affairs в обширен анализ, базиран на речите на лидера пр...

Ключовите ръководители на организациите също така ще получат забрана да посещават Китай, няма да могат да сключват сделки или да си сътрудничат с организации или лица там и ще бъдат замразени всички техни активи в страната, се казва в изявлението, цитирано от CNN.

"Институт Хъдсън" и библиотеката "Роналд Рейгън" са предоставили платформа и са улеснили "сепаратистката дейност" на Цай, която сериозно подкопава суверенитета и териториалната цялост на Китай", заяви министерството, използвайки термин, който често употребява за словесните си атаки спрямо Тайван.

Пекин не признава автономията на демократично управлявания остров и го смята за част от своята територия. Вашингтон подкрепя Тайпе, а китайската армия от миналото лято насам заплашва с учения и агресивни военни действия в Тайванския проток.

ОЩЕ: Нова порция високо напрежение между Китай и Тайван

В сряда в президентската библиотека "Роналд Рейгън" се проведе среща между Цай и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти. За първи път тайвански президент се срещна с председател на долната камара на Щатите на американска земя. Миналата седмица институтът "Хъдсън" връчи на Цай награда за глобално лидерство в Ню Йорк.

Макрон притисна Си, но китайският лидер не каза нищо за справедлив мир

Китайският президент Си Дзинпин не показа признаци за промяна на позицията си относно войната на Русия в Украйна след разговорите с фре...

И двете събития се случиха по време на междинни спирки в рамките на 10-дневната международна обиколка на тайванския президент, която включваше и официални посещения в Централна Америка.

Според Службата по въпросите на Тайван в петък Китай е наложил санкции и на две тайвански организации - Фондация "Перспектива" и Съвета на азиатските либерали и демократи.

Според китайските държавни медии в петък санкции са наложени и на Хсяо Би-хим, представител на Тайван в САЩ. Хсяо беше санкциониран от Китай през август миналата година след посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова.

Преди срещата между Цай и Маккарти Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че е проследило китайска самолетоносачна група, водена от самолетоносача "Шандонг", която преминава през водите югоизточно от острова за обучение в западната част на Тихия океан.

ОЩЕ: Военна симулация: Китай ще загуби при инвазия в Тайван, но и пораженията за САЩ ще са огромни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com