Русия се мъчи да поеме юздите за Израел, Саудитска Арабия се разгневи

15245
Русия се мъчи да поеме юздите за Израел, Саудитска Арабия се разгневи
Снимка: Getty Images

Над 400 000 палестинци са били "преселени" в рамките на Ивицата Газа преди предупреждението на Израел да се изтеглят на юг. Освен това, на 135 000 души е раздадена храна от ОНН. Да се евакуират обаче 1,1 млн. души, както предупреждава Израел, е невъзможно според ООН. Това е основният акцент що се отнася до хуманитарната ситуация в Газа, предаде CNN.

Кръвта не спира да се лее

По официални данни на палестинското здравно министерство и Палестинския червен кръст, загиналите палестинци в Газа и на Западния бряг вече са около 1900, ранените са над 7000. Убитите израелци са поне 1300, ранените са поне 3400, според израелските здравни служби - данните са систематизирани от "Ал Джазира".

Още: "Трябваше да бъда по-внимателна": Журналистка от CNN се извини за новината, че Хамас са обезглавявали бебета

Появиха се и ужасяващи кадри (18+) с твърдение за ударени от израелската армия три конвоя с евакуиращи се палестинци - виждат се загинали жени и деца. Първоначалните обвинения за случилото се са насочени към Израел, но засега оттам не са коментирали - информацията е оскъдна и не се знае кой е отговорен, има твърде малко данни, коментира политическият анализатор на "Билд" Юлиян Рьопке.

The Jerusalem Post пък съобщи, че израелската армия е извършила по-мащабна операция в Газа, за да прибере телата на загинали израелци. А израелската армия обяви, че е убила важен лидер на "Хамас" - Мерад Абу Мерад, който отговаря за ракетното крило на палестинското движение и е считан за основна фигура в операцията от 7 октомври, при която "Хамас" нахлу в Израел.

Още: "Хамас" публикува кадри, на които терористи държат израелски деца

Дипломатическите усилия

Американският президент Джо Байдън увери, че преодоляването на хуманитарната криза в Ивицата Газа е приоритет за него, предаде Франс прес. "Екипите ни в региона работят, като поддържат връзка с правителствата на Израел, Египет, Йордания и други арабски страни, както и с ООН, за да бъде увеличена хуманитарната помощ. Не можем да игнорираме факта, че повечето палестинци нямат нищо общо с "Хамас", каза Байдън в американския град Филаделфия.

Появи се и информация, че САЩ са поискали от Израел да не влиза в Ивицата Газа с войници, докато не бъде осигурен безопасен хуманитарен коридор към Египет.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя потвърди, че Русия е внесла в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция във връзка с конфликта между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", съдържаща призив за незабавно примирие в Близкия изток, предаде контролираната от Кремъл руска информационна агенция ТАСС, цитирана от БТА.

"Предлагаме да бъде отправен призив за незабавно примирие, необходимо е да започнат преговори", каза Небензя след заседание при закрити врата на Съвета за сигурност на ООН, свикано по повод изострянето на израелско-палестинския конфликт.

Проекторезолюцията съдържа призив за спиране на огъня по хуманитарни съображения и осъждане на насилието срещу цивилни и всички прояви на тероризъм. Документът съдържа също призив за освобождаването на хората, взети за заложници, за гарантиране на достъп до хуманитарна помощ на нуждаещите се и за даване на възможност за евакуирането на цивилни. Няма обаче изрично осъждане на действията на "Хамас" - според Небензя, защото проекторезолюцията била "хуманитарна".

Още: Войната в Израел: В очакване на сухопътна офанзива в Ивицата Газа (ВИДЕО)

Небензя поясни, че Русия е поискала от останалите членове на Съвета за сигурност на ООН да реагират на проекторезолюцията "до 12:00 ч." (19:00 ч. българско време). "Готови сме да посредничим в конфликта", каза още постоянният руски представител.

Почти веднага "Хамас" приветства руските усилия, като директно благодари на издирвания от Международния наказателен съд за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, предаде CNN.

Саудитска Арабия обаче заяви, че категорично се противопоставя на евакуациите на хора в Газа и че осъжда бомбардировките на "беззащитни цивилни". АФП отбелязва, че това е най-острата реакция на Рияд по отношение на Израел след началото на войната с палестинското ислямистко движение "Хамас". Отделно, източник от Рияд е казал пред Reuters, че преговорите за сближаване с Израел са спрени предвид ситуацията в Палестина: Резултатът е войната в Израел: Анализ на играта на Иран, САЩ и Русия

В дневния си обзор ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) подчертава, че иранският режим постоянно говори, че действията на САЩ и Израел могат да разширят войната отвъд Израел и палестинските територии, докато се опитват да засилят насилието срещу Израел на Западния бряг. Министърът на външните работи на Иран Хосеин Амир Абдолахян многократно подчерта, че продължаването на израелските "военни престъпления" срещу палестинци може да разшири конфликта в региона - той го стори по време на няколко срещи с представители на Ливан и ливанската Хизбула на 13 октомври.

Освен това, специалният пратеник на Китай Чжай Дзюн заяви на среща с Арабската лига, че Китай подкрепя 22-членната Арабска лига да играе важна роля по "палестинския въпрос" и ще продължи да предоставя хуманитарна помощ на палестинския народ.

"Международната общност трябва сериозно да засили чувството си за неотложност, за да се върне към правилната основа на решението за две държави, за да се осъществи мирното съжителство на двете държави Палестина и Израел", каза Чжай Дзюн, предаде БГНЕС.

Още: Върви лъжа, че Катар ще спре да изнася газ заради Палестина (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Човекът Еверест“ от Непал покори върха за рекордния 29-и път

Индонезиец загина от нападение на рядко срещан тигър

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com